Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

M vill skärpa anhöriginvandring

Foto: Greg M. Cooper/AP

I en riksdagsmotion föreslår en grupp M-ledamöter att färre undantag ska göras från försörjningskravet vid anhöriginvandring. Men övriga allianspartierna är emot och anklagar M för symbolpolitik.

Reglerna för anhöriginvandring är en del av den migrationspolitiska uppgörelsen mellan de borgerliga och Miljöpartiet som även Socialdemokraterna nu anslutit sig till. I överenskommelsen ingår ett krav att den som kommit till Sverige ska klara sin egen försörjning innan anhöriga får komma hit.

Men det finns ett undantag för alla barn som ska återförenas med sina föräldrar. Det innebär att det bara är en procent av alla fall som i praktiken omfattas av försörjningskravet.

Moderaterna har även tidigare ansett att undantagen är för många, men de tre mindre allianspartierna har under den borgerliga regeringstiden hållit emot. Nu går M i opposition fram på egen hand i en motion som bland annat är undertecknad av den tidigare arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson som nu är vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott.

– Vi ser att kravet inte haft någon effekt och då vill vi skärpa till det här. Det är viktigt att det blir färre undantag, säger riksdagsledamoten Mikael Cederbratt (M), ledamot i socialförsäkringsutskottet.

M-ledamöterna vill att regeringen utreder frågan. Men vilka undantag som ska bort kan Mikael Cederbratt inte svara på.

– Vi har inte pekat ut några. Det får man se över en gång till, säger han.

Övriga allianspartier är kritiska.

– Det är ju barn det handlar om till största delen och där tycker inte heller Moderaterna att man ska skärpa kraven. Det blir bara symbolpolitik. Jag tror inte att vi ska börja tala om hur färre ska komma hit, utan i stället lösa de problem som vi har i kommunerna med bostäder och annat, säger Johanna Jönsson (C), migrations- och integrationspolitisk talesperson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.