Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

M vill vänta med att sänka skatten

Moderaterna vill fortsätta sänka skatterna med hjälp av mer jobbavdrag och höjd brytpunkt. Men inte nu, och inte ens snart, för det tillåter inte den svenska ekonomin.

– Vi kan inte ställa ut löften om saker det inte finns pengar för, sa finansminister Anders Borg när han och statsminister Fredrik Reinfeldt presenterade Moderatledningens förslag om ekonomisk politik som ska läggas fram för partistämman i augusti.
 

Anders Borg har det senaste året lett en arbetsgrupp inom partiet med uppdrag att utveckla jobb- och välfärdspolitiken. Den ekonomiska krisen förändrade helt förutsättningarna. Snarare än om att presentera vallöften handlar det nu, enligt Anders Borg, om att ta fram prioriteringar för den dag ett reformutrymme återuppstår.
 

Dessa prioriteringar ser rätt lika ut dem som Moderaterna och alliansen gick till val på 2006. Jobbavdraget har ökat drivkrafterna att arbeta, menar Reinfeldt och Borg, så den vägen vill de gärna fortsätta på när det går. Detsamma gäller att sänka den statliga skatten genom att höja brytpunkten.
 

Globaliseringsrådets förslag på måndagen om avskaffad värnskatt är det inte aktuellt att följa.
 

– För att vi ska nå fram till grupper som inte jobbar är det naturligt med breda skattesänkningar för dem som tjänar minst, sa Fredrik Reinfeldt. Globaliseringsrådet börjar i en annan ände, med en skattesänkning för de som är mest etablerade på arbetsmarknaden och som har högst inkomster.
 

Pensionärer och företagare ska någon gång också få sänkt skatt, säger Reinfeldt och Borg. När det gäller socialförsäkringarna ser de däremot inga nya stora reformbehov, även om det vore önskvärt att göra a-kassan obligatorisk. För skolområdet återkommer idéer om mer kunskap i förskolan och mer tyngd åt matematik och språk längre upp.
 

En valrörelse 2010 mellan ”spara och slösa” välkomnade Reinfeldt.
 

– Socialdemokraterna har lovat mer till snart sagt varje område, sa han. Jag kommer att utmana det synsättet, för det driver ned de offentliga finanserna i diket.
 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.