Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Magda Rasmusson: "Öppna gränserna före valet 2018”

19:47. MP-förhandlaren om hanteringen av flyktingströmmen: ”Åldrades 40 år på några månader.”

De hårda begränsningarna av flyktingpolitiken blir kvar till 2018. Den bedömningen gör Miljöpartiet Magda Rasmusson, som var partiets förhandlare i höstas. Men före nästa val tror hon att id-kontrollerna ska avskaffas och permanenta uppehållstillstånd ska återinföras.

På fredagen inleds ungdomsförbundet Grön ungdoms riksårsmöte i Borås. Bland annat väntas migrationsfrågan väcka stor debatt.

MP-språkröret Gustav Fridolin har de senaste dagarna i intervjuer till Aftonbladet och Sveriges Radios Ekoredaktion markerat att någon ytterligare skärpning av flyktingpolitiken, som S-ministrarna Morgan Johansson och Magdalena Andersson talat om, inte är aktuell.

Samma slutsats drar Magda Rasmusson som vid sidan om MP-språkrören var den som efter förhandlingar med migrationsminister Morgan Johansson gick med på skärpningen av migrationspolitiken.

– Vi har sträckt oss till bristningsgränsen, säger Magda Rasmusson i DN:s program ”Rakt på sak”.

Samtidigt pressas Socialdemokraterna av Moderaterna som vill se en ytterligare skärpning av migrationspolitiken och stänga den svenska gränsen för flyktingar från bland annat Syrien. I stället vill M hänvisa asylsökande till det EU-land dit man först kom.

– Det är omöjligt för hela regeringen eftersom det bryter mot internationella konventioner, hävdar Magda Rasmusson som sedan årsskiftet lämnat riksdagen.

Men om Socialdemokraterna skulle driva fram nya förslag för att skärpa invandringspolitiken ytterligare, tycker du att Miljöpartiet ska lämna regeringen då?

– Jag tycker att Miljöpartiet ska göra allt som vi någonsin kan göra för att se till att sådana förslag inte blir verklighet.

Hennes uppdrag som MP:s migrationspolitiska talesperson har sedan årsskiftet tagits över av den under hösten föräldralediga ordinarie talespersonen Maria Ferm. Hennes uppdrag bli nu att se till att skärpningen varar under så kort tid som möjligt.

Men den lag som riksdagen väntas stifta under våren kommer att gälla i minst två år, tror Magda Rasmusson som tror att det är nödvändigt för Miljöpartiet att lagen avskaffas under valåret 2018. Då vill hon att id-kontrollerna för resor in till Sverige avskaffas och permanenta uppehållstillstånd återinförs.

– Det vore väldigt bra, säger hon.

Men hon vill inte berätta hur hon röstade i riksdagsgruppen och avstod från att delta i Grön ungdoms förbundsstyrelsemöte där beslutet fattades om att kritisera MP-ledningen för att den inte lämnade regeringen i protest.

– Det får bli något för mina memoarer, säger hon.

Satt du inte på dubbla stolar?

– Jo, och därför deltog jag inte i det beslutet som Grön ungdoms förbundsstyrelse fattade.

Alrik Altvall, en av kandidaterna att efterträda henne som språkrör i Grön ungdom, anser att hon gjorde fel som inte lämnade sitt uppdrag i ungdomsförbundet helt och hållet.

– Så här i efterhand kan man konstatera att hon borde ha lämnat språkrörsposten i Grön ungdom, säger han.

Men det var inget Magda Rasmusson själv tänkte på i höstas.

– Men i efterhand kan jag förstå att man tycker det, säger hon.

Höstens arbete med flyktingkrisen beskriver 23-åringen så här:

– Det känns som jag åldrades 40 år under några månader.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.