Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 19:55 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/magdalena-andersson-sd-ett-parti-for-hoginkomsttagare/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Magdalena Andersson: SD ett parti för höginkomsttagare

Försvarsminister Peter Hultqvist och finansminister Magdalena Andersson.
Försvarsminister Peter Hultqvist och finansminister Magdalena Andersson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverigedemokraternas politik är ett hot mot den svenska välfärden. Det hävdar Socialdemokraterna, som på fredagen kallade till presskonferens för att gå igenom Sverigedemokraternas ekonomiska politik. 

– De är inte ett parti för vanligt folk, utan ett parti för höginkomsttagare, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Ett påstående som SD motsätter sig.

VAL 2018

Finansminister Magdalena Andersson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) presenterade på fredagen vad de kallar en granskning av Sverigedemokraternas budget. Detta bland annat för att de säger sig vilja visa att Sverigedemokraterna gynnar de som tjänar mest och, till skillnad från vad SD säger själva, är ett tydligt högerparti.

– Detta är ett högerextremt parti med rasistiska rötter. Att de skulle vara ett mittenparti blir en felaktig varudeklaration, säger Peter Hultqvist.

På presskonferensen, på Socialdemokraternas högkvarter i Stockholm, gick de båda ministrarna igenom SD:s budget utifrån såväl fördelningspolitik, arbetsrätt och klimatstöd. 

Enligt genomgången vill SD skära ner 13 miljarder kronor i skattebidrag till kommuner och landsting, vilket bland annat skulle inkludera nedskärningar av den byggbonus som använts för att bygga mer bostäder samt inom skolan.

Kontentan, säger Magdalena Andersson, är att Sverigedemokraterna inte är ett parti för ”vanligt folk”. 

– Det är vanligt folk som drabbas. Deras politik innebär nedskärningar som är ett hot mot den svenska välfärden. Man vill göra det lättare för arbetsgivare att sparka löntagare, de föreslår omfattande nedskärningar i förskolan, skolan, sjukvården och äldreomsorgen. I stället vill man sänka skatten för dem med de högsta inkomsterna.

Varför väljer ni att fokusera på SD:s politik i stället för er egen?

– Vi går ju väldigt tydligt fram med en lång rad förslag som är vår politik, som vi presenterat löpande. Det här är en viktig varudeklaration för svenska folket, att man känner till Sverigedemokraternas ekonomiska politik inför valet. Jag tror att många av de som överväger att rösta på Sverigedemokraterna inte har klart för sig att det är ett tydligt högerparti som inte är ett parti för vanligt folk, utan för de som har riktigt höga inkomster, säger Magdalena Andersson.

Kommer ni att göra samma sak med de andra partiernas budgetar?

– Vi har inte satt ner foten, men detta är det som känns viktigast, att människor känner till SD:s ekonomiska politik. Av högerpartierna tror jag att det är den politiken som är minst känd. 

Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson, Oscar Sjöstedt, bekräftar flera av de skattesänkningar som Magdalena Andersson beskriver att SD vill genomföra, men hävdar att de inte främst gynnar höginkomsttagare.

– 20 miljarder av skattesänkningarna är riktade mot låg- och medelinkomsttagare, medan fem miljarder riktas mot personer i den övre delen av skatteskalan. Om det gör oss till ett högerparti får Magdalena Andersson tycka det, men jag delar inte den bedömningen.

Oscar Sjöstedt hävdar vidare att de nedskärningar på 13 miljarder som finansministern menar att SD vill genomföra ger en falsk bild av partiets ekonomiska politik.

– Det stämmer inte och det vet finansministern om. Vi genomför ett antal reformer med bäring på kommunsektorn. Sammantaget leder våra reformer till samma finansiella ställning i kommunsektorn som i regeringens alternativ. Avvikelsen från deras budget är alltså på slutraden noll.

Hur ser du på att försvarsminister Peter Hultqvist kallar SD för ett högerextremt parti med rasistiska rötter?

– Där tycker jag att han är fullkomligt ute och cyklar.

Du anser inte att SD har rasistiska rötter?

Att vi har en problematisk historia tror jag att de flesta kan vara ense om. Det tillstår jag, sedan är det upp till var och en att bedöma hur relevant det som skedde för 20 till 30 år sedan är för vilket parti vi är i dag. Pratar vi om socialdemokraternas rötter så kan vi hålla på i flera veckor.

Socialdemokraternas rötter har SD redan avhandlat i en lång dokumentär. Där lyfts påstådda händelser som utspelar sig längre bak i tiden än 20 till 30 år. Varför anser du att det var relevant?

– Det är en respons på att de gräver i våra rötter. Ska man gräva på det sättet kan man hitta ganska mycket ruttna lik i alla partiers historier.

Läs mer:

C och M slår tillbaka mot Magdalena Anderssons kritik 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.