Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Majoritet vill ha delat ledarskap i V

Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson, favoriter.
Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson, favoriter. Foto: Roger Turesson, Bertil Ericson
En majoritet av Vänsterpartiets distrikts­ordförande vill att partiet i framtiden ska ledas av två personer. Det visar DN:s rundringning. Favoriter att ta över är Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson.

Med mindre än ett halvår kvar till Vänsterpartiets kongress i Uppsala står det nu klart att Lars Ohly inte ställer upp för omval. Därmed måste partiet enas både om vem som ska bli efterträdare och om man nu ska införa delat ledarskap.

Dagens Nyheters rundringning till 18 av 24 V-distrikt visar att det finns ett starkt tryck inom partiet att låta en man och en kvinna tillsammans sköta partiledarjobbet i framtiden. Mer än två tredjedelar av distriktsordförandena som svarat, 13 stycken, vill att partiet går över till delat ledarskap på samma sätt som Miljöpartiet.

– Vi är ett feministiskt parti – Det behövs även en kvinna som kan leda partiet. Dessutom är det bra om man kan dela på det tunga uppdraget som partiordförande. Vi kommer att skriva en motion om detta till kongressen och strida för det, säger Kaisa Komulainen Nilsson, distriktsordförande i Sörmland.

Samtidigt stiger Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson upp som favorit­par. Sex distriktsordförande pekar direkt ut dessa två, och flera andra har med dem bland sina favoriter.

– De skulle komplettera varandra på ett utmärkt sätt. De är ett utmärkt team med olika bakgrund, säger Wiwi-Anne Johansson, ­distriksordförande i Bohuslän.

Om man ska tolka distriktens svar i dag blir det sannolikt svårt för Jonas Sjöstedt att ta över som ensam partiledare. Flera av de tillfrågade säger att det är dags att välja en kvinnlig partiledare, samtidigt som en majoritet alltså föredrar delat ledarskap.

När DN ber distriktsordförandena att välja ut sina favoriter till att efterträda Lars Ohly, dyker Ulla Anderssons namn upp hos tio distrikt, alltså över hälften av de tillfrågade. Hon är riksdagsledamot från Gävleborgs län och i dag ekonomisk-politisk talesman för Vänsterpartiet. Åtta stycken nämner Jonas Sjöstedt, fyra stycken Josefin Brink och tre stycken Hans Linde. Alla utom Josefin Brink har klivit fram och sagt att de kandiderar till partiledarposten.

Partidistriktet i Storstockholm lyfter även upp den skolpolitiska talesmannen Rossana Dinamarca och de två före detta ungdomsförbundsordförandena Ida Gabrielsson och Ali Esbati som tänkbara efterträdare.

Hans Linde, utrikespolitisk talesman, tycker att frågan om delat ledarskap är sekundär och att det finns mycket annat som partiet behöver ta tag i.

– Jag tycker framför allt att V behöver bli ett mer offensivt parti på en rad områden. Som det är nu har vi fokuserat för mycket på att säga nej till andra partiers förslag, säger Hans Linde.

– För mig är det viktigaste att vi har ett kollektivt ledarskap. Men om medlemmarna vill att jag är en av dem som ska ingå i ett delat ledarskap så kommer jag gladeligen att tacka ja till det.

DN har sökt Ulla Andersson, Josefin Brink och Jonas Sjöstedt som inte gått att nå.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.