Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-31 13:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/makarna-bildt-man-ska-inte-satta-sig-pa-hoga-hastar/

Anna Maria Corazza Bildt – som varit mycket engagerad i matfrågor – tycker att maken Carl Bildt ska testa en jordgubbe.
SVENSK POLITIK

Makarna Bildt: Man ska inte sätta sig på höga hästar

De möttes i spåren av krigen på Balkan för ett kvartssekel sedan.

Nu ser de rädslan återvända till Europa.

I sin första stora gemensamma intervju vill makarna Carl Bildt och Anna Maria Corazza Bildt nyansera både hot och motmedel.

– Att stänga gränser och höja murar ger en känsla av trygghet. Men det ökar inte tryggheten, säger hon.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 23 På väg i Kungsträdgården, och den som funderar över nyanser av moderat politik kan konstatera att Carl Bildts cykel är mörkblå, medan Anna Maria Corazza Bildt tar sig fram på en ljusblå.
Foto: Anette Nantell
Bild 2 av 23 En galen logistik, ett evigt pusslande med alla resor. Men här sammanstrålar herr och fru Europa - makarna Anna Maria Corazza Bildt och Carl Bildt - i Kungsträdgården i Stockholm.
Foto: Anette Nantell
Bild 3 av 23 Vit sparris från Tyskland är målet för inköpsrundan på Hötorget. Det är Carl Bildt som ska tillreda den.
Foto: Anette Nantell
Bild 4 av 23 - Det finns faktiskt inte så många bilder på oss två tillsammans, säger Anna Maria Corazza Bildt.
Foto: Anette Nantell
Bild 5 av 23 Lycka till, sa Anna Maria Corazza Bildt inför DN:s dubbelintervju med makarna. Båda har mycket att säga på kort tid på Café Eugenia i Stockholm.
Foto: Anette Nantell
Bild 6 av 23 Tysk sparris på Hötorget i Stockholm. Anna Maria Corazza Bildt och Carl Bildt rådgör om hur de ska tillreda den med försäljaren Murat Gündüz.
Foto: Anette Nantell
Bild 7 av 23 Nej, Carl Bildt vill inte sitta på EU-mattan. ”Men visst, jag kan hjälpa till med reflexskärmen.”
Foto: Anette Nantell
Bild 8 av 23 Lagom EU? Nej tack. Europa har varit ett kitt i Anna Maria Corazza Bildt och Carl Bildts äktenskap i över tjugo år.
Foto: Anette Nantell
Bild 9 av 23 Carl Bildt under åren som EU:s medlare i de jugoslaviska krigen. Här inspekterar han de sönderskjutna ruinerna i Kozarac, Bosnien.
Foto: Sven-Erik Sjöberg
Bild 10 av 23 Anna Maria Corazza Bildt i samspråk med Carl Bildt på M-stämman 1999. Han avgår som partiledare efter tretton år.
Foto: Sven-Erik Sjöberg
Bild 11 av 23 Har du med dig allt? Livet för makarna Bildt är logistik i det stora och lilla. Här på trappan till Europahuset i Stockholm.
Foto: Anette Nantell
Bild 12 av 23 Kryssmagneterna. Anna Maria Corazza Bildt ställde upp i EU-valet 2009 med något så unikt som en egen stödförening, Kryssa Anna Maria. Det gick vägen. Här omfamnar hon KD-veteranen Alf Svensson, som också kom in i parlamentet på personröster.
Foto: Anna-Lena Wejderman
Bild 13 av 23 Carl Bildt och Anna Maria Corazza Bildt i dansens virvlar på Nobelfesten 2010. I förgrunden Maud Olofsson med maken Rolf.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 14 av 23 EU-parlamentarikern Anna Corazza Bildt (M) under partiråd och nomineringsstämman på Clarion Arlanda hotell sent i november förra året. Hon petades helt från listan, mot sin vilja.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 15 av 23 Regeringen Reinfeldt tillträder och Carl Bildt träder in som ny utrikesminister. Här flankerad av partikamraterna Gunilla Carlsson, som utsetts till biståndsminister, och Maria Borelius, som blir en synnerligen kortvarig handelsminister.
Foto: PAUL HANSEN
Bild 16 av 23 En spektakulär tillställning på Gamla stan i Stockholm 1998. När partiledarna i riksdagen inte fick komma på Nobelfesten ordnade Carl Bildt en middag på Trattoria Romana istället. Hans nyblivna hustru Anna Maria Corazza Bildt höjer glaset på andra sidan bordet.
Foto: Roger Vikström/TT
Bild 17 av 23 ”Det har blivit för mycket av allmän kritik mot EU. Och det är farligt nu. Högerpopulister utnyttjar detta för att förstöra EU”, varnar Anna Maria Corazza Bildt.
Foto: Anette Nantell
Bild 18 av 23 Regeringen Reinfeldt samlas på Haga i oktober 2006. Carl Bildt i samspråk med sin forna talskrivare Anders Borg.
Foto: Sven-Erik Sjöberg
Bild 19 av 23 Riksdagsvalet 2010. Anna Maria Corazza Bildt jublar över Moderaternas valframgång på partiets valvaka.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 20 av 23 Nyårsdagen 2005. Anna Maria Corazza Bildt är ute med barnvagnen för att samla in pengar till Röda korset för offren för flodvågskatastrofen i Sydostasien.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 21 av 23 ”Det varit en icke oväsentlig resa för att få acceptans för medlemskapet. Nu är dock Sverige ett av de länder som har högst stöd”, säger Carl Bildt.
Foto: Anette Nantell
Bild 22 av 23 Oktober 2006. Fredrik Reinfeldt presenterar sin nya regering - med överraskningen att Carl Bildt blir ny utrikesminister.
Foto: Sven-Erik Sjöberg
Bild 23 av 23 Han pekar riktningen, men hon går i förväg. Makarna Bildt på Hötorget i Stockholm i skiftet april-maj 2019.
Foto: Anette Nantell