Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Maktskifte i Norrbotten efter 84 år av S-styre

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson vid Socialdemokraternas valvaka på Färgfabriken i Stockholm.
LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson vid Socialdemokraternas valvaka på Färgfabriken i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT

LULEÅ. Efter 84 år av S-styre blir det maktskifte i Norrbotten. Det regionala partiet Norrbotten Sjukvårdsparti ser ut att bli största parti.

Även i riksdagsvalet backade Socialdemokraterna rejält. 

VAL 2018

Sedan valet 1934 har Socialdemokraterna styrt landstinget i Norrbotten, ensamma eller i koalition. Men nu ser det ut att bli maktskifte för första gången på 84 år. 

Inte nog med det. Socialdemokraterna tappar dessutom positionen som största parti till Norrbottens sjukvårdsparti, som fick 34,9 procent av rösterna mot Socialdemokraternas 29,7 procent. Redan i eftermiddag ska Sjukvårdspartiets ordförande Kenneth Backgård träffa ledningarna för Centerpartiet och Moderaterna, som tillsammans får 13 procent av rösterna, för att diskutera ett samarbete. 

Trions mandat kommer att räcka till egen majoritet eftersom varken Liberalerna, Kristdemokraterna eller Miljöpartiet kommer in i regionfullmäktige. 

Debatten i Norrbotten påminner mycket om den på många andra håll i landet. Den kokas ner till att människor som bor utanför de stora och medelstora städerna upplever att grundläggande samhällsservice inte längre finns där de bor. 

Resor på över 15 mil är inte ovanligt för kvinnor som ska föda barn. Samma sak gäller för den som behöver ett kirurgiskt ingrepp. Det avspeglar sig också valresultatet. I Kiruna, en kommun med långa avstånd och ett litet sjukhus, fick Norrbottens Sjukvårdsparti 70 procent av rösterna. Samtidigt backade Socialdemokraterna med 9,1 procentenheter.

– Ett ganska tydligt mönster från regionvalet och de flesta kommuner är att Socialdemokraterna backar ganska kraftigt, säger Simon Matti, professor i statsvetenskap vid Luleå Tekniska Universitet. 

Läs mer: Risken att få föda på vägarna håller BB-kampen vid liv 

I Luleå tappar Socialdemokraterna exempelvis den egna majoriteten och backar med elva procentenheter. I riksdagsvalet har partiet inte straffats lika hårt. Med 41,9 procent av rösterna är Norrbotten fortfarande det starkaste S-länet. 

På Socialdemokraternas valvaka var stämningen dämpad i natt. 

– Det är lite blandade känslor. Vi gör det bästa valresultatet i hela landet men vi tappar lite mer än i riket. Vi har en högre fallhöjd eftersom vi legat så högt, säger riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli, ordförande för Socialdemokraterna i Norrbotten.

Samtidigt som S backar får Sverigedemokraterna sitt stora genombrott även i Norrbotten, med 15,8 procent av rösterna. 

– Det är en förändring i det politiska landskapet som slår i genom här. Hos oss tror jag att samhällskontraktsfrågorna varit viktiga i år. Att vården ska vara tillgänglig och att det ska finnas poliser även på landsbygden, säger Fredrik Lundh Sammeli. 

Även för Sverigedemokraterna är bilden blandad. I flera kommunval går Sverigedemokraterna riktigt dåligt.

– I många av Norrbottens kommuner ser man den här röstsplittringen. Att man går på ett parti lokalt och ett i riksdagsvalet, säger Simon Matti. 

Läs mer: Följ valet och resultatet i DN:s liverapportering

Även i valet till Västernorrlands lanstingsfullmäktige straffas Socialdemokraterna märkbart.

I Stefan Löfvens hemtrakter 2014 kammade partiet hem nära hälften av landstingsvalets röster - 48,2 procent. Men det var innan 2015, då beslutet om den nu nationellt kända nedläggningen av BB Sollefteå togs.

Om frågan om BB-avdelningen blivit stor nationellt har den nått närmast enorm lokal betydelse och blivit kostsamt för Socialdemokraterna. Partiet ser ut att tappa 12,7 procentenheter i landstingsvalet, vilket skulle motsvara tio mandat färre än 2014. 

Läs mer: Löfven sitter kvar tills vidare 

Partiet blir fortfarande det största enskilda i landstinget. Men den ännu pågående ockupationen av BB Sollefteå gör sig påmind i kommuninvånarnas röster till landstinget.

I Sollefteå backar partiet hela 34 procentenheter, från 47,8 till 13,8 procent.

Ytterligare ett kännbart bakslag för Socialdemokraternas tidigare framgångar i norra Sverige är en tillbakagång motsvarande 12,6 procentenheter i Haparanda kommun, där partiet varit det största partiet från 1970 och framåt.

Partiet är även fortsatt störst, men med et decimerat övertag, från nära hälften av rösterna - 46,7 procent i valet 2014 - till 34,1 i år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.