Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Många avhopp i valrörelsens slutskede

Stöld, rasism, chemtrails och homofobi. Under valrörelsens slutskede har minst 34 kandidater till valet 2014 hoppat av efter olika konflikter och skandaler, visar DN:s sammanställning. Det enda partiet som inte har någon representant på avhoppslistan från augusti och september är Vänsterpartiet. Allra flest har Sverigedemokraterna. Listan uppdateras löpande.

Moderaterna

• Två moderata lokalpolitiker i Hälsingland hoppar den 9 september av sedan Sveriges Radio i smyg spelat in i olika valstugor. ”Migrationsverket måste sortera vilka de ger uppehållstillstånd till. Vi får hit en massa drägg, som ramlar igenom. De ska hem, de ska inte vara här. Vi vill bara ha de bra här”, sa en av dem.

Ulrika Häller Lundbäck klev i slutet av augusti av som förstanamn från Moderaterna i Lysekils lista i kommunvalet. Hon uppgav som skäl att både familjen och hon själv under en längre tid varit utsatta för personangrepp och förtal från en rad personer i och runt ledningen för Lysekilsmoderaterna.

– Det har förekommit möten där man diskuterat valstrategi där jag som partiets förstanamn varken varit inbjuden eller vetat om mötet, berättade hon för Bohusläningen.

Joacim Benes, moderat kommunpolitiker i Växjö och ordförande i RFSL Kronoberg, skrev i början av augusti ”parasiter” på Facebook om några tiggare han hamnat i dispyt med, enligt Smålandsposten. Benes skrev även att han inte har "så bra erfarenhet av zigenare som tror de kan utnyttja ens frikostighet".

Efter att han hade försvarat inläggen i Smålandsposten plockades de bort. Därefter gick Moderaterna i Växjö ut med ett pressmeddelande om att Benes avsäger sig sina kommunpolitiska uppdrag. Han avgår även som ordförande för RFSL Kronoberg.

Kristdemokraterna

• Kristdemokraternas ordförande i Karlskrona Anne-Sophie Lainesdotter Emilsson, som fokuserat på bland annat äldrefrågor, avgick i augusti efter Blekingenytts avslöjande om att hon dömts för att ha stulit pengar från en 77-årig kvinna och delvis mörkat händelsen för partiet.

– Jag har lämnat alla uppdrag men jag vill inte prata om det här. Det är så jobbigt för mig i dag att jag inte ens vill gå ut, säger hon till SVT.

Beslutet att avgå innebär att Lainesdotter Emilsson bland annat lämnar uppdragen som valledare, ordförande i Karlskrona och att hon inte tar plats i fullmäktige efter valet.

• Kristdemokraternas ordförande i Bjurholm i Västerbotten, Lennart Wilhelmsson, avgick efter att ha uttryckt sig nedsättande om homosexuella på sin blogg. I ett inlägg skrev Lennart Wilhelmsson att "homosexuella är sodomiter. Homosexuella ska inte tillåtas ha sex med varandra".

Wilhelmsson står som andranamn på Kristdemokraternas lista till kommunfullmäktige i Bjurholm. Han säger till tidningen Folkbladet att han tänker avstå sin plats om han blir invald.

• Därefter avsade sig även hans fru, Britt-Inger Vilhelmsson, alla sina kommunpolitiska uppdrag för KD i Bjurholm, som en konsekvens av turbulensen kring makens bloggande, och för att hon själv sagt sig dela hans uppfattning. Hon har också begärt utträde ur Kristdemokraterna.

• Flera Kristdemokrater i Trelleborg har i slutet av augusti och början av september hoppat av sina uppdrag, efter uppgifter om att en ledande politiker i partiet ska ha varit inblandad i olagligheter i ett företag han tills nyligen var delägare i.

Bland annat handlar det om Kenth Sjövall, ledamot i kommunens utvecklingsbolag och på plats åtta på listan inför valet och Roland Hansson, mångårig politiker inom KD, uppger Trelleborgs Allehanda.

• Kommun- och riksdagskandidaten Samuel Nygren hamnar i SVT:s valkompass närmare Sverigedemokraterna än sitt eget parti. Efter att SVT intervjuat partiledaren Göran Hägglund har partiet agerat – och Nygren hoppar av som kandidat.

Centerpartiet

Dayana Jadarian, centerpartistisk riksdagskandidat från Sörmland som står på plats 13 till kommunvalet i Eskilstuna, lade på sin Facebooksida den 27 juli upp ett videoklipp med den tidigare Ku Klux Klan-ledaren och antisemiten David Duke, enligt Metro.

Jadarian försvarade först själv sin publicering och kallar påståenden i videoklippet för fakta, men tog sedan bort det från sin sida.

På sin Facebooksida bemötte Dayana Jadarian kritiken och skrev att hon länkade till Duke eftersom han hade ett intressant inlägg:

”Hur som helst..det visade sig sedan att Duke var stämplad av vissa medier som rasist. Jag hade ingen information om detta. Nu är det så att i själva klippet var inget som var rasistiskt. Jag tycker att det är sjukt att jag behöver säga det, men jag är ingen rasist, har aldrig och kommer aldrig att vara det”.

Den 9 september avsade hon sig sin kandidatur till kommunfullmäktige i Eskilstuna, Landstinget Sörmland och till Riksdagen.

– Centerpartiet står för alla människors lika rätt och värde och tar avstånd från all form av rasism. Det är formellt för sent att ändra valsedlarna nu. Men skulle Dayana bli invald till något förtroendeuppdrag så kommer hon omedelbart att avsäga sig detta, skriver partiet i ett pressmeddelande.

Folkpartiet

Erika Nagy, Folkpartiets ordförande i Olofström i Blekinge, uteslöts ur partiet tre veckor före valet. Det beslutade en enhällig distriktsstyrelse efter att Erika Nagy har gjort flera kontroversiella uttalanden om regeringens flyktingpolitik. I en insändare i Sydöstran i mitten av augusti ställde hon exempelvis den svenska flyktingpolitiken mot de äldres situation och ansåg att äldre i Sverige svälter ihjäl på bekostnad av en generös flyktingpolitik.

Partiets distriktsordförande Anna Ekström är nöjd med beslutet att utesluta Nagy.

– Det skulle egentligen ha tagits för fyra år sedan eftersom Erika Nagy inte ställer upp på Folkpartiets politik. Vi står inte för att man sätter människor mot varandra, säger hon till Sveriges radio.

• Folkpartisten Lars Henric Ekstrand hoppade av sina poster i kommunpolitiken den 28 augusti. Bakgrunden är att han inte fått arrangera ett möte i Trelleborg om pensionerna med Bo Könberg, ordförande i Pensionsmyndighetens styrelse och före detta folkpartistiskt statsråd.

Därför hoppar han nu av sina poster i kommunpolitiken, skriver Trelleborgs Allehanda.

Socialdemokraterna

• En socialdemokratisk fullmäktigekandidat i en västsvensk kommun har vid tre tillfällen dömts för sexuellt ofredande av småpojkar, rapporterar Göteborgs-Posten den 10 september. Partiet stänger nu av mannen från alla aktiviteter i valrörelsen. Mannen själv säger till GP att han kommer fortsätta sin kampanj och anmäla sitt parti för diskriminering.

• Socialdemokraten Omar Omeirat, med på S-listan inför kommunvalet i Filipstad, skrev på Facebook om hur palestinier blev "slaktade av judesvinen" i Gaza. När S i Filipstad tog avstånd från uttalandet ändrade Omar Omeirat "judesvin" till "sionistsvin", vilket också sågs som oacceptabelt av partiet. Senare tog han bort inlägget och begärde utträde ur partiet.

• Haninges socialdemokratiska toppnamn Robert Noord hoppade av en vecka före valet. Anledningen är att han skickat sexistiska meddelande till en ung kvinna, enligt Sveriges radio.

I meddelanden till kvinnan har han bland annat skrivit: "får ju anstränga mig för att inte stöta på dig och det går ju inte så särskilt bra".

Miljöpartiet

• Den 3 september meddelade Miljöpartiets lokalavdelning att man i samförstånd med Pernilla Hagberg kommit fram till att hon inte längre kandiderar till kommunfullmäktige i Vingåkers kommun. Enligt Pernilla Hagberg har lokalavdelningen utsatts för påtryckningar uppifrån vilket lett till att hon tvingats bort från platsen som Miljöpartiets toppkandidat i Vingåker efter hennes kontroversiella uttalanden om chemtrails.

Pernilla Hagberg säger till Eskilstuna-Kuriren att hon har bestämt sig för att helt lämna Miljöpartiet:

– Jag har gått med i Enhet, där har man ett öppet klimat där man ser till varje människas åsikter och det finns ingen hierarki. Har jag inget förtroende så finns det ingen mening med att representera Miljöpartiet i kommunfullmäktige, säger Pernilla Hagberg som är kritisk till att vissa frågor, som teorierna om så kallade chemtrails, är för känsliga för att tala om inom Miljöpartiet.

Birgitta Hansen var ledamot i Skarpnäcks stadsdelsnämnd och ersättare i Stockholms kommunfullmäktige. Hon kandiderade också till landstingsfullmäktige, innan hon hoppade av efter att ha anklagats för antisemitism i augusti. Bland annat skrev hon ”världssamfundet sväljer det mesta av propagandan eftersom judarna är så inflytelserika inom stora företag och i den amerikanska administrationen”, på sin Facebooksida.

• Även Jerker Nordlund, andranamn på Miljöpartiets kommunlista i Herrljunga, tvingades avgå efter uttalanden under Gazakriget i somras.

Han gjorde omtvistade uttalanden om Israel och landets premiärminister Benjamin Netanyahu och ville se ett "globalt krig" mot staten Israel.

– Han har uttryckt sig väldigt hårt och det är något vi måste ta avstånd från, säger Elin Hegg, ordförande för Miljöpartiet i Herrljunga, till Sveriges radio.

Sverigedemokraterna

Hannes Müller, ordföranden och frontfiguren för SD på Gotland, lämnade inte bara sin plats på fullmäktigelistan, utan också partiet, i början av augusti.

Dagarna dessförinnan blev det känt att Hannes Müller hade polisanmält sajten ”Inte rasist men”, som påstått att han skrivit rasistiska inlägg under pseudonym på debattforumet Flashback, skriver Gotlands Tidningar.

• Med drygt två veckor kvar till valet valde Anders Nyberg, förstanamn för SD i Kumla, att hoppa av. Skälet var att han anser att hans nära och kära fått betala ett högt pris och klä skott för det politiska val han gjort.

– Ingen kan väl skriva under på allt i ett partiprogram. Gäller det mig kan jag ju själv berätta vad jag tycker, men mina närstående blir påhoppade för att jag är med på SD:s lista, säger han till Nerikes Allehanda.

• Sverigedemokraternas politiska sekreterare Eva-Marie Olsson, som har skrivit rasistiska nätinlägg, ströks från partiets valsedlar i augusti. SD Malmö meddelade på torsdagen att partiet har beställt nya valsedlar till kommunfullmäktige och Region Skåne utan Eva-Marie Olssons namn med, skriver Sydsvenskan.

Eva-Marie Olsson stängdes av som partifunktionär efter att det avslöjats att hon skrivit flera rasistiska inlägg på nätet. Under ett alias har hon bland annat skrivit om den ”negroida populationen” och att muslimer ”ynglar av sig”.

• Sverigedemokraternas toppnamn i Halmstad, Catharina Strandqvist, avgick den 5 september efter att en bild då hon ses städa med en hakkorsarmbindel runt ena armen publicerats av tidningen Expo.

– Hon bedömer det som omöjligt att under den fortsatta valrörelsen få fokus på något annat än sin person och att en fortsatt kandidatur från hennes sida därmed skulle skada partiet, meddelade Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen i GP.

• SD-politikern Åke Möller i Västervik lämnar sitt uppdrag som ledamot i kommunfullmäktige. Han står på fjärde plats på SD:s kommunala valsedel i Västervik.

Han har bland annat anonymt på nätet propagerat för att alla romer ska lämna Sverige och förbjudas att återvända. Efter att ha blivit intervjuad av Expressen om det han skrivit meddelade han tidningen att han kontaktat partiets distriktsordförande i Kalmar län och begärt att få lämna sitt uppdrag.

– Jag har under en längre tid funderat på om det är rätt att jobba som politiker, men den här häxjakten blev droppen och därför slutar jag, säger Åke Möller till Smålandsnytt.

Thomas Bengtsson som kandiderade till kommunfullmäktige i Växjö har skrivit 2 500 anonyma inlägg på nätsajter och har efter Expressens och Researchgruppens avslöjande nu beslutat att följa partiets uppmaning och kliva åt sidan. Många av hans inlägg har riktat sig mot muslimer. Han har bland annat skrivit:

"En del säger jag hatar ideologin Islam men inte människorna muslimer. Jag säger: Jag hatar Islam och jag hatar muslimer. De är lata, våldsamma, obegåvade och de är rasister och tror på sin egen överhöghet fast de bara sprider elände."

Jan Selander, ersättare och kandidat till Sundsvalls kommunfullmäktige har skrivit "Reinfeldt kann göra vad som helst har ju afrika blodet i sig". Även han tvingas bort från partiet.

Christoffer Dulny stod på första plats på Sverigedemokraternas kommunlista i Stockholm, var ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholm stad och nummer 46 på partiets riksdagslista. Han avsade sig den 9 september alla uppdrag, efter avslöjandet om att han skrivit anonyma rasistiska kommentarer på nätet. Under ett alias ska han under flera års tid ha skrivit åtminstone hundra kommentarer på Avpixlat och dess föregångare Politiskt Inkorrekt, enligt Expressen och Researchgruppen.

– Mot bakgrund av den uppkomna situationen och vad som ligger i partiets bästa och det framtida arbetet i Stockholms stadshus har jag landat i att lämna mina uppdrag i partiet, säger Christoffer Dulny i ett pressmeddelande.

• Ytterligare minst fyra Sverigedemokrater har uppmanats att lämna sina kandidaturer, meddelade Sverigedemokraterna den 9 september. Även i de fallen handlar det om anonyma kommentarer som Expressen och Researchgruppen har avslöjat, samt i ett fall om att en person har sagt saker i en debatt som inte stämmer överens med SD:s värdegrund. Det rör sig om en kandidat i Vellinge, en i Norrköping, en i Lycksele och en i Vimmerby, men det kan också bli tal om fler, enligt SD.

Ulla-Britt Wennell står på fjärde plats SD:s lista i kommunvalet i Vallentuna och har bland annat skrivit att "Om negroida personer deppar ihop får de väl flytta härifrån". Hon ser ingen anledning att lämna partiet, enligt Expressen, men SD uppmanade henne den 11 september att lämna sin plats.

• Sverigedemokraternas toppnamn i Solna Nils Jungenäs har bland annat påstått att "muslimernas handikap sitter ju trotts allt i huvudet". Även han uppmanas den 11 september att lämna sin plats, efter Expressens publiceringar.

• Samma sak gäller femte namnet till kommunfullmäktige i Gislaved är Sture Johansson. Han har bland annat skrivit följande om asylsökande: ”Otacksamma kräk, finns bara en väg för dom och det är hem till hyddan”.

• Även Björn Löfvenius, som kandiderar för SD som sjundenamn till kommunfullmäktige i Borås och har bland annat kallat asylsökande för ”parasiter”, ombes att lämna sin plats, rapporterar Expressen.

Avhoppare som slutat i protest eller tvingats bort

På listan finns kandidater som uppmanats att avgå, eller som självmant har avgått efter konflikter eller avslöjanden av olika slag. Personer som exempelvis har avgått för att byta till ett annat parti är inte med. Sammanställningen gäller personer som avgått efter juli månad i år. Saknar du någon? Mejla reportern.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.