Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

”Många oklarheter i överenskommelsen”

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Trots överenskommelsen som presenterades på lördagen finns oklarheter om hur Löfven ska få igenom sina budgetar resten av mandatperioden. Knäckfrågan är om Alliansen avstår från att lägga egna budgetförslag.

Tommy Möller, statsvetarprofessor vid Stockholms universitet, ställer sig efter lördagens presskonferens frågande till hur överenskommelsen mellan regeringen och allianspartierna ska fungera i praktiken.

Han konstaterar att åtminstone två frågor förefaller klara. Det ena är att regeringen och alliansen enats om att göra upp om försvaret, energin och pensionerna.

– Men det är inget sensationellt. Det är långsiktiga frågor som man måste komma överens om, säger Tommy Möller.

Det andra är att de enats om att släppa fram statsministerkandidaten från det största blocket, vilket varit den borgerliga linjen sedan valrörelsen.

– Nu finns en tydlighet kring det. Bra, säger han.

Men i frågan om det viktigaste kvarstår frågetecknen: Hur ska det bli lättare för regeringen att få igenom sin budget och styra i minoritet?

– Ska alliansen avstå från gemensamma budgetförslag? På en direkt fråga ville de inte ge något besked, men Löfvens vårbudget ska de släppa fram.

När Stefan Löfven då hävdar att det bara blir ett par månader med en alliansbudget, är det en sanning med modifikation. Vårbudgeten är bara en liten del av politiken, 80-90 procent av politiken läggs fast i den stora budgeten.

– Han kan bara ändra på marginalen. Han kan höja arbetsgivaravgifterna för unga och lite till, säger Tommy Möller.

Det finns en också inbyggd motsättning i att oppositionen säger att man trots överenskommelsen med regeringen ska fortsätta att vara en stark och enig opposition:

– Hur kan oppositionen kunna vara det om den inte lägger gemensamma budgetförslag? Och om oppositionen lägger ett gemensamt förslag, ska man då avstå från att rösta på det eftersom det är det enda sättet att garantera att uppgörelsen fungerar och att minoritetsregeringen Löfven får igenom sin politik? frågar sig Tommy Möller.

– I samma ögonblick som man lägger ett gemensamt förslag riskerar man att hamna i exakt samma situation som nu. Man kan ju inte förbjuda Sverigedemokraterna att rösta på det.

Tommy Möller konstaterar att resonemanget om att det inte går att ändra riksdagsordningen för att det skulle kräva ett mellanliggande val inte är korrekt.

– Normalt gör man så. Men riksdagsordningen är ingen grundlag och kan ändras med ett beslut med kvalificerad majoritet, 75 procent.

Men inte heller det skulle lösa problemet. Om man skrev in de regler som hittills varit praxis, kan man ändå tänka sig att Sverigedemokraterna lägger ett eget förslag men inte röstar på det utan på Alliansens.

– Det enda sättet är att Alliansen lovar att inte lägga gemensamma budgetförslag, säger Tommy Möller.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.