Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Margot Wallström är tillbaka i partitoppen

Margot Wallström är tillbaka i Socialdemokraternas ledning, en plats hon lämnade för 15  år sedan.
Margot Wallström är tillbaka i Socialdemokraternas ledning, en plats hon lämnade för 15  år sedan. Foto: Roger Turesson

Margot Wallström stärker sin ställning i Socialdemokraterna. I samband med kongressen i maj väljs utrikesministern in i  partiets ledning, det verkställande utskottet.

Margot Wallström är sannolikt regeringens mest omskrivna minister. Under det dryga halvår som gått sedan regeringen tillträdde har Wallström varit inblandad i kontroverser med både Israel och Saudi­arabien. Kritiker menar att Margot Wallström förvärrat båda konflikterna med sitt agerande. Andra tycker att det är bra att hon står upp för Sveriges åsikter även om relationerna till andra länder försämras.

Inom Socialdemokraterna är Margot Wallströms ställning stark. När partiet samlas för kongress i  Västerås den sista helgen i maj kommer utrikesministern att väljas in i partiets verkställande utskott, VU, erfar DN. Det blir första gången på många år som hon har ett tyngre partiuppdrag för Socialdemokraterna. När Margot Wallström inför förra årets två valrörelser återvände till politiken gjorde hon det enligt egen utsago som ”vanlig parti­medlem”.

I VU ersätter Wallström Urban Ahlin, som i höstas valdes till riksdagens talman. Urban Ahlin var tidigare partiets talesperson i utrikesfrågor. Historiskt har Socialdemokraterna alltid haft en representant för utrikespolitiken i parti­ledningen, vilket innebär att det är logiskt att Margot Wallström tar över Urban Ahlins VU-plats. Ahlins hemdistrikt i Skaraborg finns också bland de som nominerat Margot Wallström.

Socialdemokraterna styrs formellt av kongresserna. I praktiken tas dock många viktiga beslut och ställningstaganden i det verkställande utskottet, vilket gör att Socialdemokraternas VU är en av de mäktigaste institutionerna i svensk politik, i synnerhet när partiet befinner sig i regeringsställning.

För Margot Wallström innebär VU-valet en comeback i partitoppen. Under slutet av 1990-talet satt hon i Socialdemokraternas verkställande utskott. Efter valet 1998 hoppade hon av regeringen och när hon utsågs till EU-kommissionär valde hon i mars år 2000 även att lämna S-ledningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.