Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Margot Wallström kritiserar nazisttillstånd i Almedalen

Margot Wallström.
Margot Wallström. Foto: Anette Nantell

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger att hon inte förstår varför nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har fått tillstånd att närvara vid politikerveckan i Almedalen.

– Det är inte givet att de ska ha en plattform där, säger Wallström i samband med en pressträff på UD.

Wallström kommer inte själv att närvara, men det har inget samband med att Region Gotland upplåtit mark åt NMR under politikerveckan och att polisen givit partiet tillstånd för en så kallad öppen sammankomst.

Wallström betonar att det inte handlar om en bojkott från hennes sida, det var inte tänkt att hon skulle medverka från början.

Men hon säger att NMR:s väntade närvaro inte har ökat hennes intresse för att delta i veckan.

– Det här är min syn, jag tycker inte att det är rätt, säger hon.

På en fråga om hon anser att partiet ska utestängas svarar hon:

– Jag förstår inte varför vi skulle tillåta nazister, med en sådan människosyn. Det är väl inte givet att de ska ha en plattform där, säger utrikesministern.

Region Gotland, som arrangerar politikerveckan, har försvarat sig med att det inte går att hindra någon från att komma till Almedalsveckan och att NMR inte är en del av det officiella programmet, i det ska det inte finnas någon plats för våldsbejakande och icke-demokratiska organisationer eller partier.

Regionens arrangörsgrupp skriver också, i ett inlägg på hemsidan, att det är polisens sak att avgöra om ett parti som det ny aktuella innebär ett hot mot säkerheten och polisen har, enligt arrangörsgruppen, bedömt att säkerheten för organisationen och andra, som känner sig hotade av närvaron, kan hanteras.

Feministiskt initiativ bojkottar årets politikervecka med NMR:s närvaro som skäl. Vänsterpartiet har fört en intern diskussion om att också göra det, men har beslutat att delta som planerat.

Fakta:Almedalsveckan

Den årliga politikerveckan i Visby på Gotland, också kallad Almedalsveckan, inleds på söndag, den 2 juli.

Vart och ett av de åtta riksdagspartierna har en dag vikt för sig för tal från scenen i Almedalen, oftast är det partiledaren som håller det.

I år inleder Vänsterpartiet och Moderaterna avslutar, söndag den 9 juli. Partiernas dagar roterar, valåret 2018 är Moderaterna först ut.

Förutom partiernas många arrangemang hålls ytterligare uppemot 4.000 seminarier, pressträffar, utfrågningar, debatter och andra typer av offentliga övningar under veckan. För dem står organisationer, myndigheter, företag, PR-byråer och kommuner och landsting.

Källa: Almedalsveckan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.