Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/margot-wallstrom-lamnar-regeringen/

Politik

Margot Wallström lämnar regeringen

03:32. Margot Wallström avgår som utrikesminister.

Margot Wallström har meddelat statsminister Stefan Löfven att hon vill avgå som utrikesminister. Hon anger familjeskäl som orsak till att hon slutar efter fem år på posten.

– Jag gör det för att jag vill vara mer med min man, mina barn och mina barnbarn, säger Margot Wallström.

Margot Wallström tar emot DN i sitt magnifika kontor på utrikesdepartementet på fredagsmorgonen. Några få medarbetare har då fått veta att hon tänker sluta.

– Jag har meddelat statsministern att jag vill avgå i närtid, säger hon och fortsätter:

– Jag gör det av familjeskäl, inte av protest. Jag gör det för att jag vill vara mer med min man, mina barn och mina barnbarn. Det är ju så att ingen av oss blir yngre, och vi har under ganska lång tid levt mer eller mindre åtskilda. 

Margot Wallström har varit utrikesminister i den rödgröna regeringen i fem år. Att hon nu lämnar sin post innebär att Stefan Löfven måste hitta en ny departementschef redan till på tisdag när han ska läsa upp regeringsförklaringen i riksdagen. Vem det blir är inget som Margot Wallström vill spekulera om.

– Jag är så glad för att jag varken behöver eller ska svara på det. Det lägger jag med varm hand i händerna på statsministern.

Att Margot Wallström lämnar regeringen lär komma som en överraskning för många. De senaste veckorna har hon engagerat sig personligen i fredsförhandlingarna om Jemen. Det är en process som nu någon annan får driva vidare.

– Det är aldrig rätt ögonblick att avgå. Men jag agerar för Sveriges bästa och för sakens bästa. Jag vet att det här kommer att föras vidare. Det handlar inte bara om mig som person, säger hon.

Hon säger att tiden är mogen för att lämna över till någon annan. 

– Jag lämnar med stolthet. Jag tycker att vi har uträttat viktiga saker. Sen är det alltid ett vemod. Efter den här tiden tycker man att man börjar kunna det här. Men man måste också veta att allting har sin tid och sin ände. Där är vi nu.

– Jag känner att jag inte har någonting att skämmas för. Vi har spelat i den högsta utrikespolitiska ligan och varit en uppskattad samarbetspartner och gjort ett väldigt viktigt arbete i Säkerhetsrådet.

Margot Wallström konstaterar att hon varit aktiv inom politiken i 40 år. När hon kom in i riksdagen 1979 var Olof Palme partiledare och knappt tio år senare fick hon sin första ministerpost.

– Jag läste nyligen i en bok en mening som fastnade: vad vill du göra med resten av ditt liv? Det fick mig att bestämma mig.

Hur länge har du funderat på det här beskedet?

– Gång på gång har jag lovat min familj att jag ska komma hem. Sen blev det så att när Stefan Löfven tillträdde som ny partiledare tänkte jag att jag kan tänka mig att gå tillbaka till inrikes- och utrikespolitiken en tid till. Men jag känner av familjeskäl att nu är det rätt tid att sluta. 

Det var bara ett halvår sedan som du accepterade att återinträda som utrikesminister för en ny mandatperiod?

– Jag tyckte att i det där läget när allt var upp och ner var det inte läge att också utrikesministern skulle gå. Det här är ändå en sådan post där omvärlden tittar på oss och undrar vad vi gör. Man kan bidra tills det lugnar ner sig med saker och ting.

När lämnade du beskedet till Stefan Löfven?

– Jag vill inte gå in på exakt hur vi har pratat med varandra.

Vad har varit bäst respektive sämst under dina fem år?

– Det var en helt annan situation då för fem år sedan. Det var några år när vi fick till stånd Parisavtalet, överenskommelser om hållbarhetsmålen och det var mycket mer av framtidstro. Efter det här har det blivit mer alarmistiskt och gått i fel riktning. Då var fortfarande Obama president – nu har vi Trump. Och vi har Brexit. Klimatrapporterna blir också mer och mer domedagsliknande. Vi har själva varit med om de värsta skogsbränderna på mer än 200 år. Det här gör att det blir en väldigt negativ känsla av vart världen är på väg. Vi ser också att det är fler länder som ifrågasätter frihandel. Allt det här som vårt välstånd har byggt på i så hög grad är nu ifrågasatt, inklusive internationellt samarbete. 

Är det bara familjeskäl som är anledningen till att du avgår?

– Ja. Jag tänker inte sluta att vara engagerad. Om jag får mer tid vill jag gärna fortsätta att arbeta med några saker, som kvinnor, kärnvapen och klimatfrågan.

Margot Wallström säger att hon hade fyra huvudpunkter som hon drog för personalen på UD när hon tillträdde för fem år sedan. Hon kallar dem de fyra F:en: Fred och säkerhet i vårt närområde, FN i fokus, Folklig förankring och Feministisk utrikespolitik. 

– För mig är den feministiska utrikespolitiken ett demokratiprojekt, men det är också utrikespolitik. Vi vet att fler kvinnor betyder mer fred. Om kvinnor är med i fredsprocesserna så varar de längre. Det är en av de insikter jag tycker att vi har fått förstärkt under de här fem åren. Kvinnor måste ta över, tror jag. Alltså ta över i meningen att skaffa sig rättmätigt inflytande. 

– Jag tycker att vi har levererat på de där fyra punkterna som gör att jag känner mig stolt. Sen vet jag att det finns väldigt mycket kvar att göra. 

Hon framhåller tre insikter som förstärkts under henne tid som utrikesminister.

– Den första är det här med kvinnorna. Det är så rätt att kämpa för kvinnor och att kvinnor ska kunna ta på sig den roll de bör ha eftersom de är hälften av jordens befolkning. Det är jag stolt över. 

– Den andra insikten är att man inte ska isolera länder. Det är en så dålig politik. När nu Mugabe har dött, titta tillbaka på Zimbabwes historia och vad som hände när landet blev isolerat. Hur har det hjälpt Nordkorea, hur hjälper det Iran? I samma ögonblick som länder isoleras sluter de sig. De tittar inåt och slutar att utvecklas. Att tycka att man inte ska träffa dem för att man tycker illa om deras politik är det sämsta - det ger bara mer kraft åt de reaktionära krafterna och dem som inte vill ha demokrati eller en demokratisk utveckling. Då går själva civilisationen bakåt.

– Den tredje insikten är jämlikhet. Hur viktigt det är att inte skapa klyftor mellan människor eller mellan stad och land. Vi ser en polarisering mellan människor. Många gånger identifierar man sig med det man inte är, inte vad man står för utan vad man är emot. Det blir en hänsynslöshet i det där som är hemsk. 

I somras meddelade regeringen att Sverige inte kommer att skriva under en FN-konvention för att förbjuda kärnvapen. Margot Wallström var länge en anhängare av att den skulle skrivas under.

– Idealt sett hade det varit bra. Men jag är också stolt över och tar fullt ut ansvar för det vi har gjort. Jag vet inte om det är något annat land som är så aktivt i nedrustningsfrågan som vi är. Jag är realist också, jag kan se att det inte finns någon majoritet i riksdagen för en ratificering. Det var heller ingen perfekt konventionstext och vi har anmält oss som observatör. Så jag står för det. Det är inte så att jag går för att jag är bitter över någonting.

När hon blickar tillbaka kommer hon att minnas Arlanda som en plats både för det roligaste och det sorgligaste som har hänt under hennes tid som utrikesminister. Glädjen var stor när Johan Gustafsson kom tillbaka efter sin tid som gisslan. 

– Det var helt otroligt att se honom återförenas med sin familj efter så många år i en sandgrop. Det sorgligaste var när Zaida Catalán kvarlevor kom tillbaka till Arlanda.

Hon understryker att sådant som handlar om enskilda personer har en tendens att beröra särskilt mycket.

– Det vet jag att Carl Bildt också har sagt att det är sådant som alltid stannar i hjärtat och gör att man aldrig kan vara nöjd. Det finns några välkända fall som vi inte har fått lösta. 

– Jag och Carl Bildt gjorde en överenskommelse när jag började. För att visa den här samsynen skulle vi inte hålla på och ständigt recensera och kommentera varandra eller skylla på varandra. Och det har vi heller inte gjort. Vi har för det mesta hållit ihop och haft samma syn. 

Kommer du att flytta till Värmland nu?

– Jag bor ju i Värmland. Jag hoppas att jag kommer att vara huvuddelen där och inte huvuddelen här. Vi har i princip levt åtskilda Håkan och jag. Här lever man också med ständig bevakning, man kan inte gå ut och köpa mjölk ens. Värmland är mitt hem.

Vilka är de största utmaningarna för nästa utrikesminister?

– Att fortsätta att värna demokratin när det är så många länder som går i fel riktning. Att bekämpa polariseringen och slåss för det som har gjort oss starka och framgångsrika. Dit hör frihandeln, att kämpa mot protektionism och att försvara internationellt samarbete. Att fortsätta använda EU som viktigaste plattformen och att hålla ihop EU-kretsen. Och att se att vi också behöver vara aktiva i FN.

Margot Wallström stannar upp en stund och visar sitt halsband som pryds av ett hästskoformat smycke:

– Jag har sett att det finns knäppskallar på Twitter som säger: är inte det där en muslimsk symbol? Detta har Efva Attling gjort och det fick jag av mina barn när jag tillträdde för fem år sedan: Det står ”take no shit”. Jag har burit det sedan dess.

– Jag tycker också att det är det som Sverige har gjort under de här åren. Vi har verkligen stått upp när det blåst som tusan, och vi gjorde det även för Palestina och tvåstatslösningen. Det känner jag mig stolt över.

Är det här din sista arbetsdag?

– Nej, jag lämnar inom kort. Tills dess jobbar jag på. Det är också något trösterikt i det, att man är en liten länk i en kedja. Det är en politik som är etablerad här som någon annan kommer att fortsätta. Man ska inte tro att man är oersättlig, det vore ju förfärligt. In i kaklet.

Läs mer:

Ewa Stenberg: Löfven förlorar regeringens mest karismatiska och kontroversiella minister

Margot Wallströms karriär i bilder 

De kan efterträda Margot Wallström