Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Maria Crofts: Därför sparkas inte Ekeroth

DN:s politiska kommentator Maria Crofts svarar på tre frågor med anledning av Kent Ekeroths (SD) koppling till den främlingsfientliga sajten Avpixlat.

Måste Ekeroth avgå nu?

– Det återstår att se. Om Jimmie Åkesson menar allvar med sina uttalanden om nolltolerans mot rasism borde han se till att Ekeroth lämnar riksdagen. Men hittills verkar Sverigedemokraterna ha tagit avslöjandena med ro. De verkar faktiskt inte särskilt förvånade över att en av paritets riksdagsledamöter har ett aktivt samarbete med en hatsajt på nätet.

Varför sparkas inte Ekeroth trots upprepade skandaler?

– Det sägs att han är den drivande kraften bakom Sverigedemokraternas frekventa närvaro på internet och det gör honom till en viktig person i partiet. Ekeroths kompis Erik Almqvist, som också var med om den så kallade järnrörsskandalen, tvingades exempelvis lämna riksdagen medan Ekeroth fick sitta kvar.

Men det här borde vara ett problem för Jimmie Åkesson?

– Ja det är det. Det finns redan en debatt i partiet om att företrädare på lägre nivå som bryter mot nolltoleransen utesluts medan andra, som Ekeroth, får ha kvar sina topposter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.