Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Maria Crofts: Studenterna åker på rejält bakslag

Med ett antal skattehöjningar och nedskärningar tänker regeringen spara nio miljarder. Dagens Nyheters privatekonomiska kommentator förklarar hur åtgärderna påverkar din plånbok.

Vilka privatekonomiska konsekvenser får Borgs besparingar?

– Om man ser till de förslag som gäller alla är det främst fråga om måttliga skattehöjningar. Vinflaskan till fredagsmiddagen blir en eller ett par kronor dyrare beroende på prisklass och den som har en bensindriven bil får betala 200 kronor mer om året i fordonsskatt. Ett cigarettpaket blir 1 krona dyrare och priset på en dosa snus ökar med 2 kronor. Den som varken röker eller snusar och inte har bil får alltså inga skattehöjningar alls.

– Den slopade avdragsmöjligheten för privat pensionssparande slår faktiskt hårdare mot bolagen som vill sälja sparprodukter än mot pensionsspararna. Idag är det bara de som tjänar mer än ungefär 36.000 kronor i månaden som har möjlighet att göra en skattevinst på pensionssparandet genom att skatten blir lägre när sparandet tas ut. Avdragsmöjligheten har trappats ner flera gånger och förslaget är inte oväntat.

Vilka områden drabbas hårdast?

– Studenterna åker på ett rejält bakslag. De har länge krävt att bidragsdelen ska öka och nu blir det tvärtom. Bidraget sänks med 300 kronor i månaden samtidigt som det blir möjligt att låna 1.300 kronor mer i månaden än idag. Det gör att framtidens studenter riskerar att bli ännu mer skuldsatta än dagens. En annan nyhet är att regeringen vill slopa avskrivningen av studielånen vid 68 års ålder. Det betyder att en del måste betala på lånet livet ut.

Hur ska man tänka som sparare?

– Det är alltid bra att planera sin ekonomi inför pensioneringen. Därför är det viktigt att man inte slutar spara bara för att skatteavdraget för privat pensionssparande slopas. Förutom bufferten för oförutsedda avgifter är det bra att ha ett långsiktigt sparande exempelvis i fonder. Sedan är det förstås alltid bra att sluta röka och att dricka mindre och med de här förslagen sparar man lite mer på att göra det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.