Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Maria Ferm: Iskylan har trängt in i den politiska debatten

Miljöpartiets gruppledare i riksdagen Maria Ferm och finansminister Magdalena Andersson (S). Bilden är ett montage. Arkivbild.
Miljöpartiets gruppledare i riksdagen Maria Ferm och finansminister Magdalena Andersson (S). Bilden är ett montage. Arkivbild. Other: Magnus Hallgren/Paul Hansen

Finansminister Magdalena Anderssons (S) utspel om att ”tiggeri inte är något som kan accepteras i den svenska gatubilden” har fått flera miljöpartister att reagera. Miljöpartiets gruppledare i riksdagen, Maria Ferm, skriver på sin Facebooksida att ”iskylan har trängt in långt in i den politiska debatten”.

VAL 2018

Det var under en frågestund i riksdagen på torsdagen som Magdalena Andersson fick frågor om varför regeringen inte lagt något förslag om ett nationellt tiggeriförbud.

Hon svarade att ingen människa ska behöva tigga och att ”tiggeri inte är något som kan accepteras i den svenska gatubilden”.

Läs mer: Magdalena Andersson avråder från att ge till tiggare 

Detta fick miljöpartisten Maria Ferm att reagera.

”Det är rekordkyla i hela Sverige. Mycket snö och många minusgrader. De som är allra mest utsatta är människor som inte har ett hem, som lever i enorm utsatthet och tvingas att tigga för sin försörjning. Att be människor att inte hjälpa de som är mest utsatta är att blunda för verkligheten och ett tecken på att iskylan har trängt in långt in i den politiska debatten.” skriver hon i ett inlägg på Facebook och avslutar med:

”Det enda som biter mot den här kylan är medmänsklig värme. Tack till alla som gör livsavgörande insatser just nu för människor i hemlöshet som tvingas be andra om hjälp”.

Även klimatministern och språkröret Isabella Lövin (MP) reagerar och skriver på Twitter att det aldrig är ”fel att hjälpa den som sträcker ut en hand”.

Statsminister Stefan Löfven (S) uttrycker sig försiktigare än Magdalena Andersson, men säger att han själv har slutat att ge pengar till tiggare sedan en tid tillbaka. I stället ger han regelbundet till en organisation som hjälper på plats i Rumänien och Bulgarien.

I likhet med Magdalena Andersson tycker han att den modell som Eskilstuna nu vill testa låter intressant. Och han ser gärna lokala initiativ.

– Det är intressant att de prövar det. Vi har inget förslag på ett nationellt tiggeriförbud, dels skulle det ta resurser från polisen och det kan lätt bli ett slag i luften. Men om kommunerna prövar egna sätt, tycker jag att det är bra att vi provar och ser hur det fungerar, så att vi utvecklar metoder, säger Stefan Löfven.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.