Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 03:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/marine-le-pen-om-valet-den-demokratiska-revolutionen-fortsatter/

Svensk politik

Marine Le Pen om valet: Den demokratiska revolutionen fortsätter

Marine Le Pen, partiledare i franska populistpartiet Front National.
Marine Le Pen, partiledare i franska populistpartiet Front National. Foto: Thibault Camus/AP

Sverigedemokraternas framgångar i valet fortsätter att uppmärksammas internationellt. Frankrikes Marine Le Pen kallar valkvällen ”ytterligare en dålig kväll för EU”. 

Val 2018

Efter att SVT:s vallokalundersökning offentliggjorts uttryckte Marine Le Pen, partiledare i franska populistpartiet Front National, sin belåtenhet över det svenska valet i ett meddelande på Twitter. 

”Valet i Sverige: ytterligare en dålig kväll för EU. Den demokratiska revolutionen fortsätter”, skrev hon i sitt meddelande. 

https://twitter.com/MLP_officiel/status/1038868894096740352

Matteo Salvini, inrikesminister i Italiens nationalistiska regering, delade en bild på Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och tolkar valresultatet som första steget mot ”förändring”, i ett twittermeddelande. 

”Multikulturalismens och vänstermodellens Sverige har, efter år av vild invandring, äntligen bestämt sig för att förändras. Med Jimmie Åkesson säger även Sverige nej till detta Europa av byråkrater och spekulanter, nej till illegala invandrare, nej till islamisk extremism.”

https://twitter.com/matteosalvinimi/status/1038878820210749440

Läs mer: Internationellt fokus på Sverigedemokraterna 

Sverigedemokraternas valresultat uppmärksammades och hyllades även av Geert Wilders, ledare för högerpopulistiska Frihetpartiet. I en tweet med en bild på en svensk flagga gratulerade Wilders Åkesson och Sverigedemokraterna.

https://twitter.com/geertwilderspvv/status/1038863005642117121

Peter Skaarup, politiker för det högernationalistiska partiet Dansk Folkeparti gratulerar även han Sverigedemokraterna till sin framgång och hoppas att valresultatet kan få betydelse även i Danmark. 

https://twitter.com/skaarup_df/status/1038906789943750656

Det har funnits ett stort internationellt intresse för det svenska valet, och framför allt Sverigedemokraternas roll i detsamma. Många internationella medier och politiker lyfter nattens valresultat till en symbolisk nivå. 

Sverige har sedan det stora flyktingmottagandet många gånger lyfts i internationella sammanhang som antingen en förebild eller ett skräckexempel i flyktingfrågan. 

Läs mer: SVT:s Valu – första gången SD:s stöd överskattas 

”Skulle uppskatta att se den här rapporteringen: I det EU-land med den högsta antalet flyktingar per capita röstade 82 procent av väljarna INTE på högerpopulister”, skriver Marco Giuli, politisk analytiker på tankesmedjan EPC (Centrum för Europeisk politik). 

https://twitter.com/MarcoGiuli/status/1038883699163623426

Michel Roth, tysk socialdemokratisk förbundsdagspolitiker säger att det svenska valet ”tyvärr är en vändpunkt för Sverige och Europa”, trots att resultatet ger både blocken och Sverigedemokraterna samma position som valet 2014. 

– Socialdemokraterna förblir det klart starkaste partiet, men de har liksom Alliansen lidit stora förluster. Nationell populism ökar, och det kommer att hindra bildandet av en regering, säger han till den tyska tidningen Welt.

Se Stefan Löfvens tal på valnatten 

Ämnen i artikeln

Val 2018
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt