Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-21 19:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/maste-ske-forandringar-for-att-slappa-fram-en-regering/

Politik

SD: ”Måste ske förändringar för att släppa fram en regering”

01:38. Jimmie Åkesson: "SD kommer få mycket stor påverkan på politiken". Hör partiledaren tala under valvakan.
Bild 1 av 2 Jimmie Åkesson
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 2 av 2 Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson.
Foto: Roger Turesson

Sverigedemokraternas gör ett succéval, men landar på en lägre siffra än många SD-are hoppats.

Frågan kvarstår hur partiet ska utnyttja sitt ökade stöd.

– Särskilt bjuder jag in Ulf Kristersson till samtal om hur det här landet ska regeras framöver, sa Jimmie Åkesson från scenen.

Rätta artikel
Val 2018

Stämningen var hög på Sverigedemokraternas valvaka när resultatet från Sveriges televisions vallokalsundersökning, Valu, presenterades. Enligt den låg partiets stöd i riksdagen på 19,2 procent. Senare på kvällen, när det preliminära resultatet började bli klart, sjönk dock stödet för partiet till dryga 17 procent och partiet verkar bli landets tredje största.

Många hade haft höga förväntningar och SD-toppen Paula Bieler var en av dem som hoppades på att Sverigdemokraterna skulle bli största parti.

– Att vi skulle bli tredje största parti igen, det skulle vara en downer. Men det känns väldigt avlägset, sa hon under valvakans början.

I Jimmie Åkessons korta tal vid 23-tiden målade han dock en bild av Sverigdemokraterna som de stora segrarna. 

– Vi ser att vi är valets vinnare, men nu ser vi framåt och ser till att vi får inflytande över svensk politik på riktigt, sa han. 

DN träffade strax efter midnatt Jimmie Åkesson. Tidigare har partiledaren sagt till DN att SD kunde bli största parti, men att man som sverigedemokrat inte skulle bli ledsen om partiet endast fick 20 procent. SD ser nu ut att få 17,6 procents stöd. 

Foto: Jonas LIndkvist

Vad säger du till väljare som hade hoppats på mer?

– Vi har nått ett väldigt bra valresultat och jag är nöjd med det, även om vi så klart hade fått större inflytande om vi till exempel hade blivit större än Moderaterna, säger Jimmie Åkesson, som nu har störst förhoppningar på M om att inleda förhandlingar.

Har du fått några signaler från M som ger förhoppningar?

– Nej, det har jag inte, men nu är ju valet över.

Åkesson uppgav att han kan tänka sig rösta ned såväl alliansens och de rödgrönas budgetalternativ.

– Det beror på vilken politik de lägger, och om vi får inflytande med vår politik.

Vilket konkret minimikrav har du för att rösta ja till en budget?

– Det kan jag inte gå in på konkret här och nu, det kräver förhandling, sade Åkesson till DN.

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson var övertygad om att partiets stöd skulle bli högre än SVT:s Valu uppskattade det till, precis som det blev valet 2014, då det steg med dryga två procentenheter, till 12,9 procent.

Mattias Karlsson säger att hans förhoppning är att Sverigedemokraterna tillsammans med Kristdemokraterna och Moderaterna ska samla över 50 procent av väljarstödet.

– Det skulle innebära att under de kommande fyra åren, när olika frågor ska röstas igenom i riksdagen, så skulle man ha en möjlighet att frikoppla sig från Centerpartiet och Liberalerna. Det tror jag skulle ha stor betydelse för att föra svensk politik i en mer konservativ riktning, säger han.

Enligt det preliminära resultatet ser dock det scenariot inte ut att bli det gällande.

Hur sannolikt ser du det som att M och KD kommer sätta sig ner och samtala med er efter valet?

– Jag kan inte bedöma den sannolikheten, men vi har en situation som är ofrånkomlig och som innebär att antingen samarbetar man med oss eller med Socialdemokraterna. Väljer man S gör man oss till Sveriges enda oppositionsparti och då tror jag att vi kommer få se en tillväxt som får den vi kan se nu att blekna.

Under vilka förutsättningar kan SD släppa igenom en alliansregering?

– Under förutsättningen att den politik som alliansregeringen står för är något vi kan acceptera.

Jimmie Åkesson på Sverigedemokraternas valvaka. Foto: Roger Turesson

Vad innebär det rent konkret?

– Det innebär att det måste ske förändringar inom de fyra fokusområden som vi har pekat ut. Förändringar gentemot nuvarande lagstiftning och hur samhället ser ut nu. 

Däremot är det inget krav att förändringarna ska komma efter samtal med Sverigedemokraterna, säger Mattias Karlsson. 

– Vi tycker att det rimliga är att sätta oss ner och prata med varandra, det handlar ändå om att styra ett land. Men det är det politiska innehållet som är det centrala.

Bland de omkring 500 gästerna på valvakan i centrala Stockholm finns också Carina Ståhl Herrstedt, riksdagsledamot och ordförande för SD-kvinnor. Hon beskriver en förändring i hur hon och andra sverigedemokrater blivit bemötta under detta års valkampanj, i jämförelse med 2014.

– Tidigare har det varit väldigt mycket hysch-hysch, men har jag mött folk som frågat efter vallokalen och när jag hjälpt dem rätt säger de att ”vi ska rösta på SD” och då har man ändå stått utan kampanjkläder, de säger det till en vilt främmande människa. Och det är en klar förändring från hur det varit tidigare.