Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Mats Odell slutar som gruppledare för KD

Mats Odell avgår som Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen efter partiledarstriden mot Göran Hägglund. ”Det är viktigt att få slut på personstrider”, säger han.

Odell valde att avgå innan riksdagsgruppens sammanträde på tisdag. Då ska gruppen ta upp frågan om att kalla till årsmöte som kunnat tvinga bort honom från gruppledarposten.

Mats Odell uppger att han kom fram till sitt beslut efter samtal med partiets 19 riksdagsledamöter. Enligt uppgift till TT hade sonderingar gjorts som visade att Odell inte hade tillräckligt stöd.

– Det är viktigt att få ett slut på personstrider och personvoteringar. Jag tjänar bäst partiet som ordförande i näringsutskottet, säger Odell.

– Jobb och företagarfrågor kommer att stå i fokus, inte minst med Socialdemokraternas nye ledare som utmanar regeringen på det området.

Odell utmanade Hägglund om partiledarposten vid partiets extra riksting i januari och förlorade efter att ha fått omkring en tredjedel av rösterna. Han ångrar inget.

– Det var många spänningar som legat under ytan ett antal år som nu kom upp och diskuterades. Jag är glad över att se att det redan skett förbättringar, säger Odell.

Riksdagsledamoten Penilla Gunther tycker att det var bra och nödvändigt att Mats Odell lämnade gruppledaruppdraget.

– När han så tydligt visat att han inte har förtroende för Göran så måste det få någon konsekvens. Han kan inte fortsätta att vara en av partiledarens närmaste medarbetare, säger hon.

Gunther bedömer att Odell bara har stöd från cirka en tredjedel av ledamöterna i riksdagsgruppen.

– Det måste kännas bättre att själv ta beslutet än att tvingas avgå, säger hon.

Vem som blir ny gruppledare diskuteras på tisdagen. Förste vice ordförande är Emma Henriksson.

Fakta:Mats Odell

• Mats Odell var fram till Kristdemokraternas extra riksting den 28 januari andre vice ordförande i partiet.

• Han utmanade Göran Hägglund men förlorade med röstsiffrorna 198—88.

• Han var kommunikationsminister 1991—1994 och kommun- och finansmarknadsminister 2006-2010.

• Efter valet 2010 blev han gruppledare i riksdagen och ordförande i Näringsutskottet.

TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.