Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/mattias-karlsson-lamnar-uppdraget-som-gruppledare-i-sd/

Politik

Mattias Karlsson slutar som SD:s gruppledare: ”Skiftar fokus”

Foto: Lars Lindqvist

SD-toppen Mattias Karlsson lämnar uppdraget som gruppledare i riksdagen. Han blir fortsatt aktiv inom partiet men ska nu i stället leda ett ideologiskt, ”metapolitiskt” arbete för att i förlängningen bygga upp ett konservativt block i svensk politik.

Rätta artikel

– De här tankarna har funnits länge och i takt med att partiet har växt har vi nu fått möjlighet att arbeta med fortsatt idéutveckling i högre grad, säger han.

Bland annat vill de skapa en ny tankesmedja, studentrörelse och olika föreningar, däribland för kulturverksamhet. Alla med konservativa profiler. 

– Vi upplever att vi behöver mer närvaro i segment av samhället som i dag är vänsterdominerade. Till skillnad från andra länder saknas det konservativ närvaro i många intellektuella och akademiska kretsar, och även i kulturen och civilsamhället.

Han kan inte gå in på detaljer kring planerna, som fortfarande är i inledningsfasen. Mattias Karlsson, som kommer leda arbetet, ska nu gradvis lämna över uppgiften som partiets gruppledare till riksdagsledamoten Henrik Vinge, som sedan formellt tar över posten i samband med SD:s landsdagar i höst.

– Jag känner stort förtroende för Henrik och tror att han kommer klara det väldigt bra. Bättre än mig, säger Mattias Karlsson.

Karlsson kommer behålla sin plats i riksdagen och sitta kvar i SD:s verkställande utskott. Beslutet att sluta som gruppledare har mognat fram under en längre tid, säger han, och har mycket att göra med att han vill ha mer tid till familjen.

– Det har varit svårt att kombinera mitt jobb med att vara ensamstående förälder. Att vara gruppledare är väldigt händelsestyrt, medan jag nu kan planera mitt jobb på förhand.

Ser du det här som en nedtrappning av din roll i partiet eller bara en förändring?

– Det blir ett skifte av fokus. Jag brinner för de här frågorna och känner mig mer energisk och arbetssugen än på länge.

I Expressen, som var först med att rapportera om nyheten, kallar Karlsson de nya arbetsuppgifterna för ”metapolitiska”, och till DN säger han att det i förlängningen syftar till att bygga upp ett konservativt block i Sverige.

– Arbetet ska delvis vara öppet för personer med andra partitillhörigheter, främst då från Moderaterna och Kristdemokraterna, säger han.

Har ni diskuterat de här planerna med M och KD?

– Inte i det här läget.

Mattias Karlsson har länge varit en av Sverigedemokraternas mest framstående politiker och tog bland annat över som vikarierande partiledare när Jimmie Åkesson blev sjukskriven 2014. Samma år tog han över som SD:s gruppledare i riksdagen, efter Björn Söder.