Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Mattias Karlsson: SD kan fälla budgetförslag

Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson hotar att fälla regeringens budget och tvinga fram ett nyval. Han går till hårt angrepp mot statsminister Stefan Löfven och beskriver flera rödgröna förslag som direkt skadliga för Sverige, skriver Dagens industri.

I en intervju med tidningen säger Karlsson, liksom partiledaren Jimmie Åkesson tidigare sagt, att partiet kommer att rösta för det förslag som är minst skadligt. Vissa delar av alliansens budget, som försvarspolitiken och näringslivet villkor, anser han är bättre än regeringens. Andra delar kan vara sämre.

Karlsson gör bedömningen att åtminstone delar av regeringens budget faller i riksdagen.

– Skulle vi landa i att alliansens förslag inte är så pass mycket bättre än de rödgrönas att det är värt att skapa parlamentarisk oreda och ett eventuellt nyval, då blir nästa steg att gå in och titta på de enskilda delarna, säger han till Di.

Traineejoben hör till det som ligger närmast till hands att stoppa, enligt Karlsson.

– Vi tycker att det är en dålig jobbsatsning, säger han.

Han är också skeptisk till nya extratjänster i välfärden och att lägga Förbifart Stockholm på is. Han beskriver de rödgrönas besked att stänga Bromma flygplats som direkt skadligt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.