Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Medlemskapet i EU SD:s största stridsfråga

EU-medlemskapet ser ut att bli den stora stridsfrågan på Sverigedemokraternas lands­dagar. Samtidigt råder oenighet om partiet ska ansluta sig till en grupp nationalistiska europapartier.

– EU är boven i dramat för mycket av problemen som vi ser i Europa. Att då liberalisera sin EU-kritik i stället för att intensifiera den är inte rätt väg att gå, säger ungdomsförbundet SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand till DN.

På partiets förra landsdagar för två år sedan förlorade han striden om SD skulle behålla sin dåvarande beteckning som nationalistiskt. Partiledningens linje att i stället kalla sig social-konservativt på nationalistisk grund vann.

På landsdagarna i Västerås som inleds på fredagen blir partiets förhållande till nationalismen på nytt en stridsfråga, både om huruvida Sverige ska lämna EU och om förhållandet till andra nationalistiska partier i Europa.

Jimmie Åkesson träffade nyligen det franska högerpartiet Nationella Frontens partiledare Marine Le Pen i Stockholm. Hon vill bilda en grupp i EU-parlamentet med nationalistiska partier. Men Åkesson vill vänta med att svara.

– Om jag säger ja på den frågan kanske det är för mycket sagt. Men vi sonderar terrängen, säger han.

Ett alternativ skulle kunna vara att ingå i den partigrupp som högerpopulistiska Dansk Folkeparti och Sannfinländarna bildat med EU-fientliga brittiska partiet UKIP. Men i den gruppen är SD inte välkommet på grund av sitt nazistiska och rasistiska ursprung.
– Så kan det vara. Det här en svår fråga att hantera, medger Åkesson.

SD-ledarens avvaktande hållning får kritik av ungdomsförbundet SDU som tycker att det är ”självklart” att SD ska tacka ja till Nationella Frontens inbjudan.

– Det finns en skara av sunda nationalistiska partier i Europa. Där ingår enligt min mening Nationella fronten, säger Gustav Kasselstrand.

Den kontroversielle 26-åringen som sparkats från riksdagskansliet och nyligen petades ur partistyrelsen bjöd i somras in ungdomsförbund från Nationella fronten, österrikiska FPÖ och belgiska Vlaams Belang under Almedalsveckan. Han tycker att SD ingår i en krets partier som vill skapa det han kallar ”nationernas Europa” utan EU.

Ett 40-tal motionärer på landsdagarna, däribland förre partiledaren Mikael Jansson, vill att SD ska driva att en folkomröstning genomförs om att Sverige ska lämna EU. Men partiledningen säger nej.

– Det är inte så enkelt att man kan gå ur. Man måste problematisera, säger Jimmie Åkesson som vill ha en omförhandling av det svenska EU-medlemskapet och först därefter en folkomröstning.

Partiets EU-politik har blivit otydlig, anser kritikerna.

– Det kan bli kommunikativt svårt mot väljarna om vi är alldeles för luddiga, säger Gustav Kasselstrand som vill ersätta EU-medlemskapet med det Efta-avtal som Schweiz har i dag.

EU-samarbete

Sverigedemokraterna har på senare år lyft fram Dansk Folkepartis framgångar som ett föredöme. Det danska högerpopulistiska partiet framför en hälsning på helgens landsdagar.

Det är dock oklart om vice partiledaren Sören Espersen kommer som planerat. Enligt uppgift till DN kan det ses som en markering eftersom Dansk Folkeparti inte vill förknippas med Nationella Fronten, vars ledare Marine Le Pen nyligen samtalade med SD-ledaren Jimmie Åkesson i Stockholm.

SD kom inte in i EU-parlamentet 2009. Partiet siktar på att ta två platser när nästa val hålls den 25 maj nästa år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.