Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Mejl avslöjar Ekeroths inblandning i Avpixlat

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth är betydligt mer inblandad i den främlingsfientliga sajten Avpixlat än vad han själv tidigare hävdat, enligt en granskning som Aftonbladet har gjort. Sverigedemokraten Ekeroth har i mejl gett direkta instruktioner till sajtens redaktion.

Axpixlat är en sajt för nyheter och debatt i starkt invandringskritisk anda. Att namnge och publicera bilder på misstänkta brottslingar med utländskt ursprung är ett av inslagen. Särskilt i kommentarsfälten är tonen emellanåt mycket aggressiv.

Den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Kent Ekeroth har upplåtit sitt bankgiro för donationer till Avpixlat. I övrigt har han hittills förnekat inblandning. Nu publicerar Aftonbladet utdrag ur mejl som pekar på att Ekeroth är betydligt mer involverad än så.

Mejlväxlingarna visar att Ekeroth försett redaktionen med länkar till videoklipp på Youtube som sedan strax publicerats på Avpixlat. Han ger i mejl också direkta instruktioner:

”Kom igen nu – gör sidan intressant och levande. Just nu ser det dött ut”, står det i ett mejl till Avpixlats redaktion som Aftonbladet refererar.

Efter att ha konfronterats med Aftonbladets uppgifter medger Ekeroth skriftligen att han ”har mycket goda kontakter med Avpixlat”.

Kent Ekeroth var inblandad i den så kallade Järnrörsskandalen som Expressen avslöjade förra året. Filmsekvenser visade hur sverigedemokrater beväpnade sig med stålrör samt hotade och förolämpade personer på Stockholms gator en natt 2010. Ekeroth avsade sig därefter sitt uppdrag som partiets talesperson i rättspolitiska frågor men behöll sin riksdagsplats.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.