Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 08:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/mer-pengar-och-sankt-stodniva-for-solceller/

Politik

Mer pengar och sänkt stödnivå för solceller

Bild 1 av 2
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 2
Foto: Magnus Hallgren

Stödnivån för att installera solceller sänks i den kommande vårbudgeten. Samtidigt satsas ytterligare 300 miljoner kronor extra jämfört med M-KD-budgeten som röstades fram i december.

Rätta artikel

Nivån för att få stöd för installation av solceller sänks från 30 procent till 20 procent i den kommande vårändringsbudgeten. Samtidigt satsas 300 miljoner extra vilket gör att den totala budgeten kommer att uppgå till 736 miljoner kronor i år.

Den förra S-MP-regeringens utökade bidrag till solenergi och avsatte 900 miljoner kronor per år under perioden 2018–2020 och ökade stödet från 20 till 30 procent av investeringskostnaden för privatpersoner.

Det utökade stödet gjorde att rekordmånga under förra året satsade på att installera solceller. Under 2018 inkom 18.665 ansökningar, året innan var antalet knappt 6.000.

De rekordmånga ansökningarna gjorde att pengarna tog slut redan under sommaren. För ett par månader sedan när DN skrev om läget väntade över 12.000 ansökningar på besked om de skulle få stöd eller inte.

Den M-Kd budget som röstades fram i december blev en kalldusch för dem som väntade på installationsstöd. I budgeten halverades pengarna till solcellstödet – 900 miljoner kronorna blev 436 miljoner kronor. Dessutom föreslogs ändrade regler för installationsbidraget så att nivån sänktes från 30 procent till 15.

– Förutom extra pengar i vårändringsbudgeten sänks installationsstödet från 30 procent till 20 procent. Sänkningen görs för att fler ska kunna ta del av stödet, säger finansmarknadsminister Per Bolund till Svt.

Läs mer: Tusentals i kö för stöd till solceller.