Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 11:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/mer-till-kommunerna-och-mindre-till-migrationen-i-sds-budget/

Politik

Mer till kommunerna och mindre till migrationen i SD:s budget

Foto: Magnus Hallgren

Mer pengar till kommunerna, polisen och rättsväsendet. Det är Sverigedemokraternas prioriteringar inför nästa år. Satsningarna ska betalas med höjd moms och lägre kostnader för migration och bistånd.

Sverigedemokraterna vill i sin skuggbudget ge kommunerna extra resurser nästa år för att möta utmaningarna framför allt inom välfärden. Dessutom vill SD höja a-kassan och grundpensionen.

– Då breddar vi skattebasen så att de kommunala skatteintäkterna ökar. Vi minskar behovet hos kommunerna att höja kommunalskatten, säger Oscar Sjöstedt (SD), ekonomisk-politisk talesperson.

DN Debatt: ”SD vill satsa 30 miljarder mer än regeringen på kommunerna” 

SD ser stora möjligheter att spara pengar på att föra en mer restriktiv migrationspolitik. 

– Vi kommer att behöva ha en synnerligen restriktiv migrationspolitik under överskådlig tid, säger Oscar Sjöstedt.

– Då minskar volymerna och då minskar också kostnaderna för kommunerna och kommunersättningar, fortsätter han. 

SD föreslår också höjd moms på i första hand restauranger och catering. Samtidigt ska biståndet krympa från dagens 1 procent av BNI till 0,7 procent av BNI. Tillsammans med besparingar på migrationen, Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadspolitiken skulle det frigöra nästan 45 miljarder kronor enligt SD:s beräkningar.

SD har en rad förslag gemensamma med Moderaterna som presenterade sin skuggbudget tidigare under torsdagen. Både M och SD vill till exempel höja momsen, spara på migrationen, sänka bensinskatten och krympa biståndet.

– Min bild är att skillnaderna har minskat kontinuerligt under ett antal åt. Skulle vi sätta oss ner och diskutera en gemensam budgetmotion eller proposition ser jag förutsättningar för att lyckas, säger Oscar Sjöstedt.

Stora satsningar på polis och rättsväsende är en annan fråga SD har gemensamt med M. Även Kristdemokraterna föreslår samma sak i sin skuggbudget som presenterades i tisdags. KD vill liksom SD och M höja momsen.

Läs mer: V vill se höjd skatt på kapital