Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Migration hetaste frågan inför Miljöpartiets kongress

MP-politikern Nicklas Steorn och Zubaid Wahidi som ska utvisas till Afghanistan.
MP-politikern Nicklas Steorn och Zubaid Wahidi som ska utvisas till Afghanistan.

De ensamkommande flyktingungdomarnas öde splittrar Miljöpartiet inför kongressen nästa vecka. Partiledningen utmanas av krav på amnesti och ett stopp för avvisningar till Afghanistan.

– Vi måste göra en kursändring, säger Lotta Hedström, kongressombud och tidigare språkrör.

2015 sökte 35.000 ensamkommande barn och ungdomar asyl i Sverige. Handläggningstiderna är nu uppe i långt över ett år och bara runt 10.000 ärenden har avgjorts därefter. I de flesta fall ges endast tillfälliga uppehållstillstånd.

Konsekvensen är att tusentals unga asylsökande, de flesta av dem afghanska pojkar, nu lever i ovisshet om framtiden i Sverige, utan några nära anhöriga omkring sig.

Miljöpartiet har i regeringen varit med på att strama åt migrationspolitiken, som i dag ligger på EU:s miniminivå. Samtidigt kommer det rapporter om svårt psykiskt lidande och till och med självmord bland unga ensamma flyktingar. Situationen har gett upphov till en landsomfattande rörelse under namnet ”Vi står inte ut”, som kräver en humanare behandling. Bland aktivisterna finns många miljöpartister.

• Läs även: Zubaid Wahidi ska skickas tillbaka till Afghanistan, ”Jag har drömt om att göra något bra i Sverige”

Nästa helg håller partiet kongress i Linköping och den hetaste frågan väntas bli migration och integration. En lång rad motioner går på tvärs mot den linje som den rödgröna regeringen har haft sedan hösten 2015 när flyktingkrisen nådde sitt klimax.

Lotta Hedström är före detta språkrör och riksdagsledamot, i dag kommunpolitiker i Tomelilla och ett av ombuden på kongressen.

– Vi måste bevisa på den här kongressen att vi gör en kursändring, en återgång till det Miljöparti som vi var tänkta att vara. Det behövs nya krafter och ansatser som signalerar att vi har varit inne på en irrväg, säger Lotta Hedström.

Sedan ett och ett halvt år har hon en 15-årig ensamkommande flyktingpojke från Afghanistan boende hemma hos sig. Hon beskriver det som att hon har känt hans skräck ”under huden”.

Lotta Hedström har själv skrivit en motion som bland annat kräver att återvändandeavtalet mellan Sverige och Afghanistan upphävs. Avtalet slöts förra året för att göra det möjligt att skicka tillbaka afghanska medborgare som fått avslag i Sverige.

– Återvändandeavtalet är en pinsamhet och ett sätt för Sverige att bolla bort ansvaret. Statsmakten är så skör i Afghanistan att deras kapacitet att hålla sin del av avtalet är nästan obefintlig. Våldet har eskalerat och finns i hela landet. Det är inte lämpligt alls att skicka unga människor dit, säger Lotta Hedström som känner landet sedan sin tid som ordförande i Svenska Afghanistankommittén.

– Jag är väldigt stridsbenägen för att få kongressen att säga att vi ska häva avtalet.

• Läs även analys av Ewa Stenberg: Utrymmet för MP att tvinga fram ny flyktingamnesti är obefintligt

Lotta Hedström har också ställt sig bakom en motion om allmän flyktingamnesti. Motionen har skrivits av Julia Fedioutchek, politisk sekreterare för MP i Tyresö, med det växande antalet papperslösa i åtanke.

– Vi håller på att skapa ett parallellsamhälle. Därför måste vi fråga oss: Ska vi jaga och fängsla de här människorna som kanske har levt här i tio år, kanske med barn som är födda här? Eller ska vi ge dem en möjlighet att komma in på arbetsmarknaden? säger hon.

Partistyrelsen yrkar på avslag för motionerna om såväl flyktingamnesti som Afghanistanavtalet. Maria Ferm sitter i partistyrelsen och är partiets talesperson i migrationsfrågor, tillika gruppledare i riksdagen.

– Det är redan så långa handläggningstider för asylansökningar och en amnesti skulle riskera att fördröja det ytterligare. Vi ser också att det inte finns några politiska möjligheter att få igenom något sådant. Då finns det en risk för att man skulle ge människor falska förhoppningar, säger Maria Ferm.

När det gäller säkerhetsläget i Afghanistan hänvisar hon till myndigheternas bedömningar. Maria Ferm säger sig dela partikamraternas oro för de ensamkommande och framhåller insatser som regeringen har gjort, exempelvis lagen som ger dem rätt att gå klart gymnasiet.

Partistyrelsen linje är att opinionen ska vinnas för en generös flyktingpolitik genom att systemen för mottagande och etablering rustas. Ett sådant förslag om 48 punkter läggs fram på kongressen.

– Vi behöver visa att vi klarar att ge människor som kommer hit goda förutsättningar att etablera sig och vara med och bygga samhället. Diskussionen om systemkollaps hösten 2015 gjorde människor oroliga, säger Maria Ferm.

Max Troendlé, 21-årig kommunpolitiker från Kalmar, väntas på kongressen bli invald i partistyrelsen. Han står bakom motionen om flyktingamnesti men ser möjligheter att komma överens med partistyrelsen.

– Det som jag hoppas går igenom är ett ändringsyrkande om amnesti för alla ensamkommande barn och unga som varit i Sverige mer än ett år. Det vore en rimlig kompromiss.

Fakta.MP och flyktingarna

Migration och integration blir en av de heta frågorna på Miljöpartiets kongress som hålls i Linköping den 26 till 28 maj.

  • Medlemmarna har motionerat om en flyktingamnesti, det vill säga att de som lever som papperslösa i Sverige i dag ska ges uppehållstillstånd. Det finns även motioner om att stoppa avvisningar till Afghanistan. Andra handlar om att kraftigt öka antalet kvotflyktingar som får komma till Sverige.
  • Partistyrelsen säger nej till flyktingamnesti och till att stoppa avvisningarna till Afghanistan. Istället handlar partistyrelsens förslag om att stärka systemen för mottagande och etablering.
  • Regeringen, där MP ingår, har med stöd i riksdagen stramat åt svensk migrationspolitik så att den nu ligger på EU:s miniminivå. Skälet är den stora flyktingvågen 2015 då 163.000 personer kom till Sverige. Bland annat har tillfälliga uppehållstillstånd blivit huvudregel och möjligheterna till anhöriginvandring inskränkts. Lagändringen är tillfällig och MP vill på sikt återgå till mer generösa regler.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.