Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 22:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/migrationsverket-andrar-inte-bedomning-om-sakerhetslaget-i-syrien/

Politik

Migrationsverket ändrar inte bedömning om säkerhetsläget i Syrien

Foto: Lefteris Pitarakis/AP

Migrationsverket kommer i dagsläget inte att ändra sin bedömning av säkerhetsläget i Syrien, sitt så kallade rättsliga ställningstagande. 

Detta trots att det pågår en väpnad konflikt i och med Turkiets invasion. 

– Samtidigt är vi alltid beredda att snabbt ändra vår bedömning, skriver Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer i ett mejl.

I augusti tog Migrationsverket ett nytt rättsligt ställningstagande om Syrien. I och med det bedömde man att säkerhetsläget i Syrien fortsatt är allvarligt men att konfliktnivån har sjunkit i vissa provinser. 

Beslutet påverkar situationen för vissa nya asylsökande. Både personer som väntar på besked och de som i framtiden kommer att söka asyl i Sverige från Syrien. 

En av provinserna som Migrationsverket har klassat ner från ett ställe där ”alla och envar riskerar att drabbas av urskillningslöst våld” till endast ”inre beväpnad konflikt” är Hassakah-provinsen. 

Området i provinsen som ligger närmast turkiska gränsen styrs av kurder genom partiet PYD och deras militära gren YPG. Turkiet anser att partiet härstammar från det terrorstämplade självständighetspartiet PKK. Därför är planen nu att skapa en så kallad ”säkerhetszon” längs med hela gränsen mot Turkiet, fri från kurdisk milis. 

Bland annat staden Qamishli i provinsen drabbades så sent som på onsdagen av ett turkiskt flyganfall.

Trots detta vill Migrationsverket i nuläget inte göra någon ny bedömning av säkerhetsläget. 

– Det som pågår är en oförutsägbar situation och vi följer utvecklingen noggrant, men vi kommer inte att ändra någonting i vårt rättsliga ställningstagande i dag. Samtidigt är vi alltid beredda att snabbt ändra vår bedömning, skriver Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer i ett mejl. 

DN har vidare varit i kontakt med Migrationsverkets pressavdelning som inte vill svara på följdfrågor utan hänvisar till Beijers skriftliga kommentar. Myndigheten tydliggör dock att de bedömer läget som allvarligt och att de gör nya bedömningar över säkerhetsläget dag för dag.

Läs mer: Världsledarna fördömer Turkiets agerande