Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 04:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/migrationsverket-aterupptar-stodverksamhet-for-atervandare-till-afghanistan/

Politik

Migrationsverket återupptar stödverksamhet för återvändare till Afghanistan

Foto: Alexander Mahmoud

Personer som återvänder till Afghanistan från Sverige kommer nu att kunna få stöd enligt plan. 

Migrationsverket återupptar sitt samarbete med på plats-organisationen Irara som tillhandahåller stödet. 

Det så kallade Erin-programmet kan erbjuda den som utvisas från Sverige till Afghanistan upphämtning på flygplats, akut boende och insatser för att komma i arbete på plats i landet. Programmet är ett krav från regeringen på Migrationsverket, myndigheten ska arbeta för ökat frivilligt återvändande. 

Programmet har flera gånger stött på problem och satts på paus. Senast när Migrationsverket upptäckte att samarbetsorganisationen Irara inte kunde redovisa sina fakturor på ett tillfredsställande sätt

– Det är förstås beklagligt för personerna som har rätt till det här stödet, men vi som statlig myndighet har en skyldighet att förvalta skattepengar väl. Av den anledningen behöver vi invänta bättre underlag, sa Thérése Naess, avdelningschef på internationella avdelningen då. 

Nu meddelar myndigheten att utbetalningarna kan återupptas. 190 personer har återvänt, utan att få ta del av stödet hittills. Migrationsverket menar att de nu ska kontaktas. 

– Det är glädjande att vi kan återuppta arbetet med projektet, samtidigt som det såklart är beklagligt att personer fått vänta. Vi ska arbeta så effektivt och snabbt som möjligt så att de personer som väntar, både i Sverige och i Afghanistan, ska få ta del av stödet, säger regionchef Jonas Krantz i ett pressmeddelande. 

DN söker Migrationsverket för en kommentar.