Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Migrationsverket slår ner på förslag om ensamkommande

Migrationsverket kritiserar regeringens lagförslag om att flera ensamkommande ska få uppehållstillstånd om de studerar på gymnasiet.
Migrationsverket kritiserar regeringens lagförslag om att flera ensamkommande ska få uppehållstillstånd om de studerar på gymnasiet. Other: Alexander Mahmoud

Migrationsverket kritiserar regeringens lagförslag om att flera ensamkommande ska få uppehållstillstånd om de studerar på gymnasiet.

Myndigheten menar att den inte kommer kunna bevilja uppehållstillstånd så som förslaget kräver. 

– Lagstiftaren måste gå in i lagtexten och skriva att åldern inte har betydelse, säger Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket.

I slutet av november presenterade regeringen ett nytt lagförslag om att fler av de ensamkommande som anlände innan den 24 november 2015 – och som väntat länge på asylbesked – ska få en ny möjlighet till uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå. 

Den som uppfyller de kriterierna har möjlighet att ansöka om nytt, tillfälligt, uppehållstillstånd - även om man fått avslag på sin asylansökan eller blivit uppskriven i ålder. Den som ansöker får inte heller vara dömd för brott.

Nu har Migrationsverket lämnat in sitt yttrande och ser identitetsfrågan som den viktigaste punkten i lagförslaget. 

I remissen skriver myndigheten att regeringens förslag gör en redan svårtolkad lagstiftning ännu mer komplicerad.

Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket, förklarar också att lagförslaget främst handlar om de afghanska ungdomar i Sverige som har fått utvisningsbeslut. 

I dag måste den som söker uppehållstillstånd för att studera eller arbeta ha sin identitet styrkt. Därför ser Migrationsverket att förutsättningar för att bevilja fler ensamkommande uppehållstillstånd som små med det nya lagförslaget. 

– Här säger regeringen då att tillämpa det beviskrav som man har i asylprövningen. Problemet är att många av de här domarna inte har en sannolik identitet heller. En del av identiteten, säger Migrationsöverdomstolen i ett antal domar, är åldern och födelsedatum. Det är det som traditionellt räknas som en del av identitet, säger Fredrik Beijer. 

I sitt remissvar kräver Migrationsverket att om förslaget säger att åldern inte ska ha betydelse när en sökande söker uppehållstillstånd för gymnasiestudier ska regeringen skriva det i själva lagtexten.

– Annars är det avsteg från det system vi har i dag. Det blir svårare för oss att hantera utan tydliga riktlinjer, säger Fredrik Beijer.

I remissen tar myndigheten upp att flera av de sökande är betydligt över 18 år. 

Varför gör ni det?

– Vi gör vår bedömning om någon är över 18 år eller inte. Vi måste registrera en ålder i vårt datasystem och av försiktighetsprincip registrerar vi den yngsta åldern. Men det innebär inte att vi har gjort en riktig bedömning om vilken faktisk ålder personen har. Det innebära att man är över 18 år, säger Fredrik Beijer och fortsätter: 

– Det får som följd att rätten till gymnasietillstånd kan komma till personer som är betydligt äldre. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.