Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 01:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/migrationsverket-troligt-med-ny-bedomning-av-rattslaget/

Politik

Migrationsverket ska uppdatera sin bedömning av rättsläget i Syrien

Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer säger att myndigheten kommer att göra en ny bedömning av säkerhetsläget i Syrien. 

– I dagsläget finns det ingen som riskerar att behöva återvända till Hassakah, säger han i ett pressmeddelande. 

Det var i augusti som Migrationsverket tog ett nytt rättsligt ställningstagande om Syrien. I och med det bedömde man att säkerhetsläget i Syrien fortsatt är allvarligt men att konfliktnivån har sjunkit i vissa provinser. 

Beslutet påverkar situationen för vissa nya asylsökande, både personer som väntar på besked och de som i framtiden kommer att söka asyl i Sverige från Syrien.

En av provinserna som Migrationsverket har klassat ner från ett område där ”alla och envar riskerar att drabbas av urskillningslöst våld” till endast ”inre beväpnad konflikt” är Hassakah-provinsen i nordöstra Syrien som de senaste dagarna har drabbats av bland annat flyganfall från turkiska offensiven.

Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer meddelade under torsdagen via mejl till DN att det inte var aktuellt med ett nytt rättsligt ställningstagande. 

”Samtidigt är vi alltid beredda att snabbt ändra vår bedömning”, skrev han vidare. 

På fredagseftermiddagen skickade myndigheten ut ett pressmeddelande där rättschefen Fredrik Beijer säger att de kommer att ändra sin bedömning av säkerhetsläget i Syrien. 

”Våra beslutsfattare beaktar redan i dag den inre väpnade konflikten i området. I dagsläget finns det ingen som riskerar att behöva återvända till Hassakah”, skriver han.

I början av nästa vecka kommer de att uppdatera det rättsliga säkerhetsläget.

DN har varit i kontakt med myndighetens pressavdelning för att få svar på hur många personer som skickats tillbaka till Syrien under den senaste tiden. 

”Generellt är det ett fåtal personer som har återvänt till Syrien, det rör sig om personer som självmant har återvänt dit”, skriver Migrationsverket i ett mej. 

Läs mer: Migrationsverket ändrar inte bedömning om säkerhetsläget i Syrien