Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 03:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/mikael-damberg-ber-om-ursakt-efter-kritiserat-instagraminlagg/

Politik

Mikael Damberg ber om ursäkt efter kritiserat Instagraminlägg

Kritiseras för publicerad Instagrambild. Foto: Lisa Mattisson

Under lördagen publicerade inrikesminister Mikael Damberg (S) ett inlägg på sociala medier om att polis ska ha beslagit en jacka från en person som misstänktes för narkotikabrott. Inlägget mötte snabbt kritik och togs bort under måndagen. 

”Vi förstår att Instagraminlägget var otydligt och väcker frågor”, skriver Mikael Damberg i ett nytt inlägg.

I inlägget, som Expressen rapporterade först om, beskriver inrikesministern att han följt med polisen när de nattvandrat i Stockholm.


”Vid ett tillfälle på Sergels torg stötte poliserna Annika och Christoffer på en person misstänkt för narkotikabrott som visade sig bära en väldigt dyr jacka som hen inte kunde bevisa inköpet på och som var värd långt mer än personens inkomster. Jackan togs i beslag!”, skrev Damberg i det nu borttagna inlägget som publicerades på Facebook och Instagram.

Det nu borttagna inlägget. Foto: Skärmavbild/@Syrran/Twitter

Inlägget mötte enligt Expressen snabbt kritik på sociala medier, bland annat från DN Kulturs Kristina Lindquist och advokaten Viktor Banke. Kritiken har framför allt handlat om att Damberg i inlägget tolkas som att han menar att jackan beslagstogs för att personen som hade den inte kunde bevisa att han köpt den. Kronofogden medverkade under den specifika insatsen men till Expressen uppger Kronofogdens pressekreterare Max Wallenberg att den aktuella jackan inte togs in av dem för utmätning.


”Det finns ingen lag som säger att staten får ta saker från en enskild som inte kan bevisa varifrån saken kommer. Bevisbördan åvilar staten, det borde inrikesministern veta”, skriver Viktor Banke på Instagram. 

Dambergs ursprungliga inlägg togs bort under måndagen och under tisdagsmorgonen publicerades ett nytt inlägg där Damberg kommenterar publiceringen:


”Det rörde en person som stoppats efter misstanke om narkotikabrott. För beslaget av jackan fanns misstanke om brott. Personen lämnades inte ute i kylan. Beslutet togs av polisen åklagare får besluta om det räcker för att väcka åtal”, står det i inlägget.


Vidare skriver Damberg att inlägget var ”otydligt” och ”väckte frågor”. Enligt Damberg var det på grund av detta, och de hot och hat som han menar har framförts mot polisen i samband med inlägget, som var anledningen till att det togs bort.


Mikael Dambergs pressekreterare Per Strängberg uppger i sms till DN att ministern hänvisar till den kommentar som publicerats på Mikael Dambergs Instagramkonto.

Sköter han sitt Instagram-konto själv?


”Det sköts främst av statsrådets medarbetare”, skriver Per Strängberg till DN. 

Senare uttalade sig inrikesministern i en intervju med Aftonbladet. 

– Inlägget var otydligt formulerat, det blev mycket spekulationer. Balansgången är alltid svår när man inte vill beskriva ett enskilt ärende för mycket och gå in i detaljer. Det tycker jag att jag skulle ha gjort annorlunda, säger han.