Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Militära samarbetet med USA fördjupas

Försvarsminister Peter Hultqvist anlände till Washington DC med sin delegation på söndagskvällen.
Försvarsminister Peter Hultqvist anlände till Washington DC med sin delegation på söndagskvällen. Foto: Eva Tedesjö

WASHINGTON. De tre försvarsministrarna från Sverige, Finland och USA ska på tisdag underteckna en överenskommelse om ett närmare och djupare militärt samarbete. Arbetet med dokumentet har varit strängt hemligt. Syftet är enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) att öka stabiliteten i Europa genom större amerikansk militär närvaro. 

Förberedelserna mellan de tre länderna har pågått i hemlighet under en längre tid, erfar DN. Riksdagens försvarsutskott informerades nyligen om det tri-laterala dokumentet, men ledamöterna har varit bundna av sträng sekretess. Detta med hänsyn till Sveriges utrikes relationer.

Sekretessen bröts på måndagen när USA:s försvarsdepartement Pentagon i ett pressmeddelande talade om att försvarsminister James Mattis på tisdagen tar emot försvarsministrarna Peter Hultqvist (S), Sverige, och Jussi Niinistö, Finland. 

De tre ministrarna kommer att underteckna en så kallad avsiktsförklaring (Statement of Intent). Dokumentet visar ländernas ”ömsesidiga intresse att ytterligare förbättra ett trilateralt försvarssamarbete”, enligt Pentagon. 

Försvarsminister Peter Hultqvist, som anlänt till Washington, säger till DN att det säkerhetspolitiska läget i Europa försämrats alltmer sedan Rysslands olagliga annektering av Krim 2014 och de pågående striderna i Ukraina.

– Överenskommelsen mellan USA, Sverige och Finland syftar till att öka stabiliteten. I den stabiliteten ingår också amerikansk närvaro på olika sätt, säger Peter Hultqvist till DN och förklarar:

– Både Sverige och Finland har fördjupat sitt bilaterala försvarssamarbete med USA genom övningar på armé- flyg- och marinsidan. Vi försöker förbättra vår militära förmåga tillsammans. Då ser vi det som naturligt att också upprätta ett avtal där de här tre länderna tillsammans går in i ett mer fördjupat samarbete, säger Peter Hultqvist. 

Peter Hultqvist anländer till Svenska ambassaden.
Peter Hultqvist anländer till Svenska ambassaden. Foto: Eva Tedesjö

Från amerikansk sida understryks att ministrarna ska ”diskutera hur länderna ska kunna öka den transatlantiska säkerheten och stabiliteten”. Att alla tre ingår ett sådant här avtal innebär en fördjupning och förstärkning av de överenskommelser som slöts mellan länderna var för sig med USA för två år sedan, 2016.

Det nya dokumentet började förberedas i höstas då de tre ministrarna möttes i Helsingfors och under vintern har tjänstemän från länderna sammanträtt i Washington. 

– Det trilaterala samarbetsavtalet ska leda till en fördjupning och bättre kontinuitet i dialogen och en bättre samordning av den verksamhet som vi bedriver i vår del av Europa direkt med USA. Vi har märkt en väldigt positiv attityd från amerikansk sida, säger Peter Hultqvist.

Vad är bra för Sverige i detta?

– Det är klart att ett avtal som bygger på trilaterala verksamheter ger en annan tyngd. Dessutom vet vi av erfarenhet att finns det dokument om samarbetsinriktningen så betyder det också mycket för det praktiska utfallet. 

Det är väl också en signal till omvärlden?

– Det är klart att det uppfattas som en signal. Vårt syfte är att den ska vara stabiliserande för vår del. Den transatlantiska länken är väldigt viktig för att ha en balans i hela den säkerhetspolitiska situationen i Europa. Det är också ett amerikanskt intresse, naturligtvis, svarar Peter Hultqvist.

Att de två ministrarna nu tas emot tillsammans av Mattis kan ses som en signal om att länderna blivit allt viktigare från amerikansk horisont. Sverige och Finland är de enda nordiska länderna som inte är med i Nato, men får nu närmare och gemensamma band till alliansens militärt starkaste medlem, USA.

När Peter Hultqvist mötte Donald Trumps nyutnämnde försvarsminister James Mattis för ett år sedan i Washington uttryckte denne ett starkt stöd för Sverige. Mattis kallade Sverige ”en vän och allierad”. I ett samtal DN gick Jams Mattis ännu längre och sade: ”Om Sverige hamnar i knipa – då kommer vi att vara där.

Peter Hultqcist tillsammans med sin delegation i Washington DC.
Peter Hultqcist tillsammans med sin delegation i Washington DC. Foto: Eva Tedesjö

När Sverige i september 2017 genomförde den stora försvarsmaktsövningen Aurora så var USA största utländska deltagaren. Enheter ur USA:s nationalgarde, armé, specialförband, flotta och marinkår deltog i olika delar av Aurora, både som försvarare och övningsmotståndare. Även i Finland har USA deltagit i armé- och flygövningar de senaste åren.

– Vi kan inte i de praktiska utfallen och i de diskussioner vi haft vare sig med Mattis eller med Pentagon kunnat se att det varit någon skillnad eller någon annan inriktning jämfört med den förra administrationen, säger Peter Hultqvist. 

Sverige förhandlar för närvarande också med USA om att köpa det amerikanska luftvärnssystemet Patriot. 

Parallellt med samarbetet över Atlanten har också Sveriges och Finlands eget militära samarbete stegvis fördjupats. Målet är att länderna ska kunna samverka i kriser, vid kränkningar och att ytterst kunna verka tillsammans i ett försvarskrig på varandras territorier.

Sveriges försvarsavtal med USA

Sverige och USA har en så kallade avsiktsförklaring (Statement of Intent) om försvarssamarbete sedan 8 juni 2016. Den skrevs under av Peter Hultqvist och den dåvarande amerikanske försvarsministern Ash Carter. Det försvarspolitiska närmandet till USA har haft stöd av en bred riksdagsmajoritet.

Det svensk-amerikanska dokumentet från 2016 är på två sidor. Det är inte juridiskt bindande, men har intensifierat samarbetet. Samarbete omfattar fem områden: samverkansförmåga, utbildning och övning, vapensamarbete, forskning och utveckling samt multinationella insatser. Det finns även hemliga bilagor. Överenskommelsen ska ses över årligen, Även Finland slöt senare ett liknande avtal. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.