Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Miljöfrågan spurtar starkt inför valet

Skolan, jobben och sjukvården är fortfarande de viktigaste frågorna för väljarna. Men miljöfrågorna spurtar starkt inför valet. ”Miljöfrågorna har värderats upp av väljarna”, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Det senaste året har skolan, jobben och välfärden dominerat den politiska debatten. Sett till vilka frågor väljarna anser vara viktigast är det rätt prioritering av partierna.

Skolan är enligt väljarna den viktigaste frågan, följt av jobben och sjukvården, visar DN/Ipsos. Skolfrågorna tappar dock något, från 40 till 34 procent.

– Senast vi mätte var precis efter att Pisa-rapporten hade kommit, då var det en otroligt intensiv diskussion om skolans kris, säger David Ahlin.

Den stora förändringen jämfört med den senaste sakfrågemätningen är att miljöfrågorna ökar i betydelse kraftig. Nu är miljön med marginal den fjärde viktigaste frågan.

– Det är 17 procent av väljarna som tycker att miljön är den viktigaste samhällsfrågan just nu. Hela undersökningen gjordes efter EU-valet, så det är möjligt att det finns en viss EU-valseffekt, men jag tolkar resultatet som att det i huvudsak handlar om att miljöfrågan har värderats upp av väljarna, säger David Ahlin.

Tittar man sedan på miljöfrågan separat är det tydligt att Miljöpartiet har stora möjligheter att göra ett bra val i år. Partiet dominerar fullständigt på miljö- och klimatområdet. Mer än sex av tio väljare tycker att Miljöpartiet har den bästa miljöpolitiken, en ökning med sex procentenheter sedan den förra mätningen.

– Partiet går fram i väljarbarometern, förtroendet för språkrören ökar och fler väljare svarar att Miljöpartiet har bäst politik i miljöfrågorna. Det finns en rörelse just nu som gynnar Miljöpartiet, säger David Ahlin.

Det ”gamla” Miljöpartiet i svensk politik, Centerpartiet, är rejält distanserat. Bara 8 procent anser att C har den bästa politiken på miljöområdet. Att frågan växer i betydelse kan ändå ge partiet en skjuts i riksdagsvalet, menar David Ahlin.

– Centern är trots allt näst bästa parti när det gäller miljö och klimat och är också klart bäst bland allianspartierna, säger han.

I övriga frågor ser vi att Socialdemokraterna nu tagit greppet om jobbfrågan. Skillnaden ner till Moderaterna är nu statistiskt säkerställd. Socialdemokraterna har även greppet om sjukvårds- och skolfrågorna.

– Socialdemokraterna har tagit ett grepp om jobbfrågan. I januari var det dött lopp, säger David Ahlin.

Moderaternas stora trumfkort är fortfarande Sveriges ekonomi där partiet leder klart. För första gången har Ipsos även mätt vad väljarna tycker om partiernas försvarspolitik. Med ett stöd på 21 procent är Moderaterna det parti flest har förtroende för i försvarsfrågan.

– Moderaterna äger frågan, men för att vara Moderaterna och försvaret är det ett svagt betyg, säger David Ahlin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.