Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 17:24 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/miljoministern-efter-alternativa-fakta-statliga-aktorer-maste-lamna-svenskt-flyg/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Miljöministern efter ”alternativa fakta”: Statliga aktörer måste lämna Svenskt Flyg

Karolina Skog (MP)
Karolina Skog (MP) Other: Paul Hansen

Miljöminister Karolina Skog (MP) kräver att statligt ägda Swedavia och myndigheten Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. 

– Jag kan inte acceptera att staten är med och finansierar en organisation som har samma inställning till klimatfrågan som Donald Trump, säger miljöministern.

Det som har fått ministern att reagera är att Svenskt Flygs generalsekreterare Henrik Littorin kallat de forskningsrapporter som rege­ringen använt sig av för ”alternativa fakta” och ”hittepå”.

Littorins uttalanden gjordes i en videointervju som finns på sajten flygkanalen.se.

Forskningsrapporten som generalsekreteraren kommenterar i intervjun heter ”Utsläppen från svenska befolkningens internationella flygresor” och är författad av ledande svenska forskare från Chalmers och KTH. 

Littorin anser att forskarna har en agenda att begränsa flyget och säger att uppgifterna är ”alternativa fakta” och ”hittepå”. 

– De har en agenda att lyfta fram och hitta sådant som ökar folks betalningsvilja för flygskatten, har han tidigare sagt till DN. 

LÄS MER: Flygföreträdare anklagar forskare för ”alternativa fakta”

Enligt miljöminister Karolina Skog har Svenskt Flyg under en längre tid ”haft ett aggressivt språkbruk och fokuserat på att spela ned flygets roll i klimatfrågan”. 

– De verkar leva kvar i en bild av att flygbranschen kan ställa sig utanför klimatarbetet. Och det är en väldigt stor skillnad från andra branscher som jag har kontakt med i frågan, säger Skog. 

Hon tycker att motsträvigheten nådde sin kulmen i Henrik Littorins senaste uttalande. 

– Jag menar att uttalandet passerar anständighetens gräns. Det är en retorik som i det närmaste påminner om Donald Trumps klimatförnekande och jag kan inte acceptera att staten är med och finansierar en organisation som har samma inställning till klimatfrågan som Donald Trump, säger Karolina Skog och tillägger: 

– Därför menar jag att både Swedavia och Luftfartsverket borde lämna Svenskt Flyg omedelbart. 

Hon säger också att Miljöpartiet står bakom henne i den här frågan. 

– Jag vet att Swedavia och Luftfartsverket ser ett värde i det samarbete som finns inom Svenskt Flyg men som statliga aktörer måste de arbeta för att vi ska nå de klimatmål som finns.  

Enligt Karolina Skog är det bäst om Swedavia och Luftfartsverket själva inser att de inte vill stå bakom Littorins uttalande och lämnar på egen hand. 

– Gör dom inte det, då tycker jag och Miljöpartiet att regeringen ska använda direktiv och den ägarstyrning som vi har tillgång till. Men det får bli en senare diskussion, säger Miljöministern. 

Men statligt ägda Swedavia  tänker inte lyssna på miljöministerns uppmaning. 

– Det är värdefullt för organisationer och företag att ha tillgång till en branschorganisation som kan vara en samlande kraft, verka för branschen och driva sakfrågor. Vad gäller flyget så är det Svenskt Flyg som är den branschorganisation som finns i Sverige. Vi kommer att fortsätta att vara medlemmar i Svenskt Flyg och kan genom det fortsätta att driva hållbarhetsfrågorna, säger Hans Uhrus som är presschef på Swedavia. 

Hur ställer sig Swedavia till Littorins uttalanden? 

– Swedavia välkomnar en debatt om hur flyget kan bli mer hållbart. Det är viktigt att debatten grundar sig på fakta och förs sakligt. Vi kommer framöver att se en livlig och viktig debatt om klimatet där en mängd företrädare kommer att uttala sig. Vi varken kan eller bör recensera enskilda uttalanden.

Inte heller vill myndigheten Luftfartsverket agera efter Karolina Skogs direktiv och formulerar följande ställningstagande i ett mejl till DN: 

”LFV är medlemmar i den branschorganisation som finns, Svenskt Flyg. Där bidrar vi med vår kunskap. Flyget är viktigt för Sverige. LFV deltar inte i alla aktiviteter och kampanjer som Svenskt Flyg driver. Vi ser för närvarande ingen anledning att lämna Svenskt Flyg.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.