Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Miljöpartiet: 2030 ska fossilt bränsle ha gjort sitt i Sverige

Bekymrade MP-språkrör, Isabella Lövin och Gustav Fridolin, manar på DN Debatt övriga partier att klargöra vad de vill bidra med ”för att vi ska klara vår generations stora ödesfråga”.
Bekymrade MP-språkrör, Isabella Lövin och Gustav Fridolin, manar på DN Debatt övriga partier att klargöra vad de vill bidra med ”för att vi ska klara vår generations stora ödesfråga”. Other: Henrik Montgomery / TT

2030 blir året då sista droppen fossilt fordonsbränsle säljs i Sverige, om Miljöpartiet får sin vilja fram. Partiets språkrör skriver på DN Debatt om ”142 åtgärder som ska göra så att Sverige lever upp till Parisavtalet”. 

VAL 2018

Med klimatfärdplanen, som MP kallar den, utmanas övriga partier inför valet i höst: ”Vilka av våra 142 förslag kan andra partier säga ja till?”

Isabella Lövin och Gustav Fridolin lyfter i artikeln fram tre av punkterna man betraktar som särskilt viktiga:

Användningen av fossila drivmedel måste få ett slutdatum, heter det inledningsvis. MP föreslår att den sista droppen fossilt bränsle som tillåts säljas ska slinka ner i en tank år 2030, vilket kommer att kräva effektivare transporter och gynnande av alternativ till fossildrift.

Andra punkten är det språkrören kallar ”klimatsäkring av ekonomin”, vilket exempelvis ska uppnås med att ”bruna riskvikter” införs för bank- och försäkringsbolag. Tanken är att den vägen ”reflektera riskerna” som följer med fossila investeringar.

För det tredje måste klimateffekten av svenskarnas konsumtion begränsas, anser Miljöpartiet. Det ska förverkligas genom att införa etappmål för att minska utsläppen som svenskars konsumtion orsakar utomlands, parat med att tydliga åtgärder införs för att produkter på marknaden ska bli mer hållbara. Det skulle innebära att konsumenten och klimatet värnas, samtidigt som det blir ett stöd för det svenska näringslivet att satsa på hållbarhet, menar MP.

De borgerliga partierna får på nöten i debattartikeln:

”För Miljöpartiet är det tydligt att det är klimatförändringarna, inte klimatåtgärderna, som är farliga. Men för de borgerliga partierna verkar det vara precis tvärtom. Samtliga gör vad de kan för att skrämmas om effekterna av varje klimatförslag.”

Språkrören exemplifierar med de borgerligas protester mot införandet av flygskatten. Det duger inte att bara säga nej, enligt Lövin och Fridolin, som bollar över till ”andra partier” med maningen om att ta ställning till de 142 MP-förslagen och klargöra vad av detta de kan säga ja till.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.