Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 19:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/miljopartiet-backade-nastan-overallt-men-inte-i-jokkmokk/

Politik

Miljöpartiet backade nästan överallt – men inte i Jokkmokk

Bild 1 av 2 Henrik Blind (MP), kommunpolitiker i Jokkmokk.
Foto: Henrik Blind
Bild 2 av 2 Närheten till naturen är ett skäl till MP:s framgångar i Jokkmokk, tror Henrik Blind (MP).
Foto: Tomas Bergman

Miljöpartiet backar i 288 av landets 290 kommuner. Jokkmokk är inte en av dem – där ökade partiet istället med två procentenheter jämfört med för förra EU-valet, enligt det preliminära valresultatet.

– Jag tror att vi har varit väldigt tydliga med vår politik, många bor här för att de vill vara nära naturen och tycker att det är viktigt med miljöfrågor och klimatet, säger Henrik Blind (MP), kommunpolitiker i Jokkmokk.

EU-valet 2019

Miljöpartiets preliminära valresultat på riksnivå utgör en försämring jämfört med förra valet till Europaparlamentet, men en förbättring i relation till partiets riksdagsval i höstas. I Jokkmokk har dock partiet fått en större andel röster än i förra EU-valet, de fick 17,8 procent av rösterna och blev näst största parti efter Socialdemokraterna. Sverigedemokraterna blev tredje största parti i kommunen då de fick 16,1 procent av rösterna.

Läs mer: Greta-effekt i hela Europa – men inte i Sverige 

Henrik Blind är kommunpolitiker och kandiderade i EU-valet på plats nummer tolv för Miljöpartiet. Han tror att resultatet är tätt kopplat till kommunens närhet till naturen.

– Vi har pratat mycket om de gröna näringarna och hur de kan få ett samhälle att växa. Det gäller saker som lokal livsmedelsförädling, ekoturistföretagande och renskötseln som är en stor näring. Allt det bygger på att man har ett klimat som går ihop. Det handlar inte bara om människans överlevnad utan också om att företagen ska kunna överleva, mår naturen bra så får man också ett bra företagsklimat i Jokkmokk, säger han.

Ökningen med två procentenheter gör att Jokkmokk är en av två kommuner i landet där Miljöpartiet inte backade jämfört med förra EU-valet. Den andra är Malung-Sälen i Dalarna där partiet fick 5,2 procent av rösterna, men bara ökade med marginella 0,2 procent. 

Sett över hela Norrbotten har Miljöpartiet minskat med 4,6 procent sedan förra EU-valet, sett över hela Sverige så backar partiet med 3,8 procent och fick 11,4 procent av de svenska rösterna. Men enligt Henrik Blind så bör resultatet ses som positivt även på riksnivå.

– Jag tycker att resultatet är en framgång. Vi gör en nystart nu som parti och om man jämför med resultat i riksdagsvalet höstas är det positivt, att vi ligger på tvåsiffrigt nu är fantastiskt. Och om man tittar på framgångarna i Europa som i Tyskland och Frankrike, så ser man att det är gröna vindar som blåser, säger han.

Läs mer: Fem saker du måste veta om nattens svenska resultat