Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Miljöpartiet: Nu blir det lättare att söka asyl i Sverige

Foto: TT

Nu blir det lättare att ta sig över Öresundbron – både för pendlare och för asylsökande. Så kommenterar Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm tisdagens besked från regeringen att id-kontrollerna avskaffas. Även Centerpartiet välkomnar beskedet.

Internt i Miljöpartiet har det funnits kritik mot id-kontrollerna redan när de infördes i januari 2016 efter en höst med rekordstort antal asylsökande till Sverige.

– Det är mycket positivt att id-kontrollerna avskaffas, för pendlare såväl som för asylsökande. Fokus ligger nu på att stoppa vapen, inte människor, säger Maria Ferm (MP), som också är regeringspartiets gruppledare i riksdagen.

Blir det som du ser det lättare att söka asyl nu?

– Kontrollerna infördes i ett extraordinärt läge. Nu är situationen helt annorlunda. När de nu avskaffas blir det enklare att transportera sig över bron för pendlare och även då personer som vill söka asyl. Samtidigt är gränskontrollerna kvar och nu införs också bland annat fordonsröntgen.

Maria Ferm syftar på fyra sätt att skärpa gränskontrollerna som regeringen nu vill införa: röntgen, biometri, kameraövervakning med automatisk nummerplåtsregistrering och gränsnära kontroller som bland annat finns i Nederländerna.

Även Centerpartiet, som är det borgerliga parti som varit mest kritiskt till id-kontrollerna, välkomnar att de avskaffas efter ett år och fyra månader.

– Det är ett välkommet beslut. Det var ett konstigt förslag som hade väldigt undermålig beredning och som har ställt till det för vanligt folk. Gränskontrollerna är betydligt mer begripliga för vanligt folk, säger Johan Hedin (C), rättspolitisk talesperson.

Han vill så snart som möjligt åter se passfrihet mellan Sverige och Danmark, men accepterar tills vidare gränskontroller som enligt regeringen ska vara "hundraprocentiga", det vill säga alla som kommer till Sverige ska kontrollernas.

– Om regeringen bedömer att säkerhetsläget är sådant att vi behöver gränskontroller är jag beredd att acceptera det, säger Johan Hedin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.