Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Miljöpartiet öppnar för att bredda regeringen

Foto: Alexander Mahmoud

Miljöpartiet sträcker ut handen till Centerpartiet och Liberalerna för en uppgörelse om grön skatteväxling.

I en stor DN-intervju öppnar språkrören också för att bredda regeringen efter valet 2018.

För två år sedan försökte Miljöpartiet förgäves bli en tredje kraft i svensk politik. Nu växer helt andra strömningar i Sverige och världen.

– Den uppgift som politiken har, att bygga visioner, den har vi misslyckats med, säger Fridolin.

På lördagen möter språkrören sina kommun- och landstingspolitiker i Sundsvall, med siktet inställt på samarbete. Isabella Lövin och Gustav Fridolin vill ha en bred uppgörelse om miljön och skatterna. Och de kommer med en särskild invit till två borgerliga partier.

– Tittar vi på Centerpartiet och Liberalerna så säger de öppet i sina budgetmotioner att skatteväxling i grunden är en bra idé. Det är en bredare uppslutning kring ett av de miljöpolitiska verktygen än vad vi sett tidigare. Där finns det utrymme för samarbete, säger Gustav Fridolin.

Regeringen Löfven har hittills misslyckats med att få till stånd ett samarbete över blockgränsen om budgeten. Språkrören pekar därför ut en annan strategi, med en uppgörelse inom ramen för arbetet med miljömålsberedningen.

– Vi vill se en större skatteöversyn och jag tror att den skatteöversynen bör ta sin grund i en skatteväxling. Höja skatterna på det som är miljöförstörande så vi kan sänka skatterna på tjänster och företagande, säger Gustav Fridolin.

Språkrören pekar på flera gröna skatter som kan höjas – som flygskatten och vägslitageavgiften.

De ser uppgörelser över blockgränsen som garanten för långsiktighet i miljö- och klimatpolitiken.

– Vi har satt igång med en väldig omställning i miljöarbetet. Sedan vi klev in i regeringen har vi ökat miljö- och klimatbudgeten med 73 procent. Men man måste ha den här långsiktiga stabiliteten för att det här ska gå att genomföra i verkligheten, säger Isabella Lövin.

De gröna vill samarbeta brett i fler frågor. De välkomnar de borgerliga inviterna om en uppgörelse om vinster i välfärden.

– Där fanns en tydlig självkritik från Moderaterna. Man måste se att skolan inte är en marknad vilken som helst. Finns det allvar i det så tror jag definitivt att vi skulle kunna komma överens, säger Gustav Fridolin.

Han utbyter en blick med Isabella Lövin.

Det är språkrörens första stora gemensamma intervju sedan kongressen i våras, när Lövin utsågs till Åsa Romsons efterträdare.

De gröna hoppades att hon skulle bidra med stabilitet och statsmannamässighet. Den ambitionen blir tydlig under intervjun med DN. Till exempel när hon beskriver samhörigheten med Socialdemokraterna.

Vi har väldigt mycket gemensamt när det gäller värdegrunden och jag tycker att vi kompletterar varandra på ett väldigt bra sätt, säger hon.

Ändå är språkrören beredda att bredda regeringsunderlaget efter nästa val.

Inte minst för att blockera Sverigedemokraterna.

– De allra flesta människor i Sverige vill inte se att ett parti som har en finansministerkandidat som drar… judeskämt – det är så absurt att det är svårt att formulera – ska få inflytande. Ska man säkerställa att hålla extremismen stången måste partier i den breda mitten klara av att samarbeta med varandra, säger Gustav Fridolin.

Miljöpartiet var med om att driva igenom kravet på en obligatorisk statsministeromröstning i grundlagskommittén för några år sedan. Då hävdade de gröna att en majoritetsregering vore bästa lösningen för Sverige.

Principen gäller fortfarande, trots att partiet i praktiken sitter i en svag minoritetsregering.

– En bredare regering som samlar ett större underlag är i det starkare, säger Gustav Fridolin.

Vore det egentligen bättre med en majoritetsregering?

– Om förutsättningarna finns, ja. Det är väljarna som avgör.

Isabella Lövin inflikar att folkvalda måste ta ansvar när verkligheten förändras.

– Att stå och upprepa att man är alliansen, punkt slut, fast man ser att Sverigedemokraterna är ett tredje block, det är inte att förhålla sig till verkligheten, säger hon.

Möjligen kan Miljöpartiet också anklagas för att binda sig – för en regering med Socialdemokraterna.

– Det är klart att vi vill fortsätta det samhällsbygge som vi är inne i. Men jag tror att det vore fel av något ansvarstagande parti att nu säga att vi utesluter alla olika konstellationer. Centerpartiet och Liberalerna har en utveckling i klimatpolitiken och på flera områden som är väldigt avgörande för att få till breda överenskommelser. Samtidigt har Moderaterna dragit åt andra hållet i miljöpolitiken och skattepolitiken, och i frågor om flyktingpolitik och i grundläggande värderingsfrågor, säger Fridolin.

Utanför regeringskansliet Rosenbad har höstmörkret lagt sig, och inne i Strömsalen på bottenplan sitter två gröna språkrör och försöker formulera ljuspunkter efter Donald Trumps seger i presidentvalet i USA.

Under kampanjen avfärdade han klimatförändringarna som en bluff och lovade riva upp Parisavtalet.

– USA är bundet till Parisavtalet juridiskt. Det tar många år att ta sig ur det. Men däremot skickar det här en väldigt allvarlig och dålig signal till världen vad gäller den gröna omställningen, säger Isabella Lövin.

Hon hoppas att Trumps omvittnade sinne för affärer kan få honom på andra tankar.

– Världen har kommit så långt nu att den förnybara energin och de rena och mer klimatsmarta teknologierna är konkurrenskraftiga rent ekonomiskt. Det finns väldigt starka affärsintressen för att fortsätta den utvecklingen, inklusive i USA, säger hon.

Valet i USA kan också beskrivas som ytterligare en framgång för nationalistiska, traditionella och auktoritära strömningar.

Isabella Lövin varnar för polariseringen och den råa samtalstonen i politiken.

– Det som vi kan se på hemmaplan är en västanfläkt, men det är ändå i samma härad. Man börjar i en oerhört fientlig, nästan aggressiv ton politiker emellan, eller journalister och politiker emellan. Sedan vänder man sig till väljarna och ska vara trevlig. Det blir något slags missljud. Folk uppfattar att det inte är ärligt, säger hon.

Sverigedemokraterna har etablerat sig som en stark tredje kraft i svensk politik. Det var den rollen som Miljöpartiet eftersträvade i valet 2014.

”Vi är övertygade om att Sverige har utrymme för fler stora partier än två”, skrev Gustav Fridolin och Åsa Romson på DN Debatt. De fick både rätt och fel.

– Vi ser en väldigt starkt populistisk våg. Där är vi den tydligaste motpolen till populismen. Både i sakpolitik och i politisk form. De använder sig av enkla lösningar och snabba budskap. Hela den gröna politiska rörelsen bygger egentligen på motsatsen, säger Gustav Fridolin.

Han beskriver strömningarna som oro över globaliseringen.

– När man kan sitta i ett styrelserum på Jungfruöarna och plötsligt lägga ned en lönsam fabrik i Bjuv, så händer något med människors upplevelse med omvärlden. Den uppgift som politiken har, att bygga visioner, den har vi misslyckats med, säger han.

Att styra landet och samtidigt skapa visioner är en svår konst. Frågan är om Miljöpartiet behärskar den.

– Att bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer, det tycker jag är en fantastisk vision. Att ha ett 100 procent förnybart energisystem, det är också en oerhört stor och tydlig vision, säger Gustav Fridolin.

Varför är det så få som lockas av visionerna?

– Det är de enkla snabba utspelen som gör avtryck i dag. Där behöver vi göra demokratins grundarbete igen. Att prata direkt, människor emellan, utan att alltid vara filtrerad genom länken på Facebook eller artikeln i en tidning.

Fridolin tillägger att det är de lokala miljöpartisterna som gör det stora jobbet.

Huvudbudskapet från partiledningen i Sundsvall i dag är att de gröna tar steg efter steg i rätt riktning.

– Allt kan inte vara en dans på rosor. Men vi är ett sjuprocentsparti i en minoritetsregering, vi har inte ens en majoritet i riksdagen, och vi har ändå gjort en enorm skillnad, säger Isabella Lövin.

Men opinionssiffrorna är usla. Och partiet har anklagats för att svika viktiga principer. I riksdagsgruppen går fyra rebeller sin egen väg.

– Alla vuxna människor måste kunna lära sig att man inte alltid får som man vill, säger Gustav Fridolin.

En av konflikterna gäller försäljningen av den statliga energijätten Vattenfalls brunkolsverksamhet. Där har ett stycke rekvisita från valrörelsen blivit en tydlig symbol för partiets problem.

– Kolbiten. Må den vara begravd, säger Isabella Lövin.

– Allt kol ska stanna i marken, kontrar Gustav Fridolin.

Fakta. Språkrören

Isabella Lövin, 53.Vice statsminister och minister för internationellt utvecklings-samarbete och klimat samt språkrör för Miljöpartiet.

Bakgrund: Journalist och författare. EU-parlamentariker för Miljöpartiet 2009–2014, därefter biståndsminister. Språkrör och vice statsminister från maj 2016.

Gustav Fridolin, 33.Utbildningsminister och språkrör för Miljöpartiet.

Bakgrund: Rekordung riksdagsledamot 2002–2006, därefter journalist, författare och folkhögskolelärare. Åter riksdagsledamot 2010, språkrör 2011. Statsråd från 2014.

Fakta. Kommun- och landstingsdagarna
  • Lördag–söndag samlas de miljöpartistiska lokalpolitikerna i Sundsvall för att lyssna på tal och delta i seminarier om allt från bostadsbyggande till migrationspolitik.
  • Miljöpartiet ingår i styret i 127 kommuner och landsting, och samarbetar lokalt med både borgerliga och rödgröna partier.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.