Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Miljöpartiet räddar förslag från alliansen

Regeringen undviker ett nederlag i riksdagen om de statliga bolagens framtid. Miljöpartiet har beslutat att avstå i den slutliga omröstningen i stället för att rösta med övriga oppositionspartier.

–  Jag vill inte vara med om att knäppa regeringen på näsan, bara för att knäppa den på näsan. Det ska finnas sakliga skäl för det, säger Jonas Eriksson (MP), vice ordförande i näringsutskottet.

Tidigare i år gick Miljöpartiet ihop med regeringen och öppnade för en försäljning av det statliga ägandet i banken Nordea och flygbolaget SAS. Detta kvarstår, även om regeringen på grund av den nya finanskrisen beslutat sig för att avvakta med att sälja.

Diskussionen den här gången handlar om två socialdemokratiska motioner om synen på det framtida statliga ägandet. Bakom dessa har både Vänsterpartiet och Sverige­demokraterna ställt sig under behandlingen i riksdagens näringsutskott.

Om även Miljöpartiet skulle ha ställt sig bakom någon av motionerna hotade ytterligare ett nederlag för regeringen i riksdagen. Efter en lång diskussion – där även språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson varit informerade – har MP valt att lägga en egen motion. I den slutliga voteringen ska partiet lägga ner sina röster.

Därmed vinner regeringen omröstningen – trots att de är i minoritet i riksdagen.

– Jag är mycket glad att vi kunde undvika ytterligare ett nederlag i kammaren, säger Mats Odell (KD), ordförande i näringsutskottet.

Miljöpartiet förnekar att beslutet är ett tecken på att partiet närmar sig regeringen.

–  Nej, det tycker jag verkligen inte. Vi har en egen syn på det statliga ägandet. Det här var skrivningar som vi inte kunde ställa upp på, säger Jonas Eriksson.

Regeringen vinner omröstningarna i riksdagen om inte alla fyra oppositionspartier är eniga och röstar på samma förslag.

Sedan William Petzäll lämnat Sverigedemokraterna och blivit politisk vilde har oppositionspartiernas försprång i riksdagen minskat från tre till två röster.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.