Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Miljöpartiets språkrör får försvara flyktingbeslut

Gustav Fridolin och Åsa Romson.
Gustav Fridolin och Åsa Romson. Foto: Paul Hansen

Flyktingpolitiken står i centrum när Miljöpartiet samlas i Malmö, Västerås och Härnösand på lördagen. Höstens skärpta regeringslinje gör att frågan nu diskuteras inför partikongressen i maj.

Både Maria Ferm, MP:s migrationspolitiska talesperson, och språkröret Åsa Romson betonade i sina inledningsanföranden att det som nu gäller är att arbeta fram förslag som kan höja kapaciteten i mottagandet och förbättra etableringen av nyanlända.

– Det som var det politiskt bästa var inte det politiskt möjliga, säger Maria Ferm om höstens skärpta flyktingpolitik från S-MP-regeringen.

Läs mer: MP: Vi har drivit på för Ylva Johanssons nya roll

Målet för MP är att återgå till en mer generös flyktingpolitik så snart som möjligt.

– Nu måste vi hitta vägar framåt. Jag har väldigt stora förväntningar på den här dagen, säger Maria Ferm.

Det är höstens skärpta regeringslinje som gör att frågan nu diskuteras.

– De är medvetna i regeringen att de har kompromissat med vårt partiprogram, och att de gjorde bedömningen att det var värt det. Nu får de en chans att förklara hur de tänkte då. Det kan ju ha varit värt det, säger Nils Karlsson, kommunalråd i Malmö, en av initiativtagarna till mötet.

Läs mer: MP: Sänkt moms kan ge nyanlända arbete

Språkröret Gustav Fridolin väntar sig tuffa diskussioner men är också glad att nyheten om arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons (S) utökade integrationsansvar blev känd före mötet.

– Ja, men det klart, det visar en medvetenhet från regeringens sida inför våra miljöpartistiska kommunalråd, och det visar hur stor och viktig uppgiften är, säger Fridolin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.