Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 04:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/miljopartist-atalas-for-fortal-av-stefan-nilsson/

Politik

Miljöpartist åtalas för förtal av Stefan Nilsson

Miljöpartisten Stefan Nilsson tvingades lämna partiets riksdagsgrupp efter grova anklagelser under metoo-hösten 2017.

Nu väcker åklagaren Henrik Ohlin åtal mot en partikamrat för grovt förtalsbrott. 

– Förtalet består av innehållet hon publicerat på sitt Instagramkonto och för spridningen den har fått, säger Henrik Ohlin.

TT-DN Text

Kvinnan är en partikamrat till miljöpartisten Stefan Nilsson som tvingades lämna partiet efter grova anklagelser under metoohösten 2017. 

Kvinnan har på sitt Instagramkonto, som inte är offentligt och med 200 följare, publicerat inlägg med anklagelser mot Stefan Nilsson. 

På tisdagen väckte åklagaren Henrik Ohlin åtal om grovt förtal mot kvinnan.

– Jag anser att det är grovt både på grund av innehållet, men även på grund av spridningen som varit ganska omfattande, säger Henrik Ohlin till DN.

Hur ställer sig kvinnan till anklagelsen? 

– Hon bestrider ansvar för brott, men hon förnekar inte att hon har publicerat bilderna, säger Henrik Ohlin och tillägger: 

 – Även om man uppfattar och man till och med har anledning att tro att det är sant, så går man inte fri från förtal. Tanken är att den här typen av påstående eller anklagelse inte ska hanteras på sociala medier, säger Henrik Ohlin.

Stefan Nilsson stannade kvar i riksdagen, trots att partiet ville att han skulle lämna, men kandiderade inte inför valet 2018.

– Det är bra att det blir en rättegång, säger han till SVT Nyheter.

TT har försökt att nå Miljöpartiets partisekreterare Märta Steenevi, men hon avböjer att kommentera.

– Det är en pågående rättsprocess och det vill hon inte kommentera, säger hennes pressekreterare Hanne Simonsen till TT.

I slutet av november avslöjade Dagens Nyheter att Stefan Nilsson anklagades för olämpligt beteende. Nilsson, som nekat till anklagelserna, lämnade kort därefter Miljöpartiet. Några månader senare meddelade Nilsson att han åter betecknade sig som Miljöpartist.