Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Minister fick biståndspengar i lön

Biståndspengar gick till Gunilla Carlssons lön.
Biståndspengar gick till Gunilla Carlssons lön. Foto: Henrik Montgomery/TT

Biståndsminister Gunilla Carlsson, som avgick förra veckan, har under fyra års tid fått sin lön betald med biståndspengar. Totalt rör det sig om över 20 miljoner kronor, rapporterar Ekot.

Beslutet kom 2009, då Utrikesdepartementet tittade på vilka avräkningar som skulle kunna göras från biståndsbudgeten eftersom anslaget skurits ned. Enligt Utrikesminister Carl Bildt (M) är det inget konstigt, han säger att det handlar om en rad kostnader som räknas av mot biståndsbudgeten.

Under fyra år 2009, 2010, 2011 och 2012, ska Carlssons och även hennes statssekreterares löner ha betalats med biståndspengar. Det rör sig om mellan fem och sex miljoner kronor om året.

Enligt Ekot har det aldrig förut skett att en ministers lön betalas med biståndspengar – pengar som ska gå till att bekämpa fattigdom. Inga andra ministrars löner betalas ur deras budgetanslag.

– När man är minister bör man vara betald som alla andra ministrar, säger Bodil Ceballos, biståndspolitisk talesperson för Miljöpartiet till Ekot.

Enligt Ceballos innebär den här typen av löneutbetalningar att det blir mindre pengar som går till fattiga människor ute i världen.

Gunilla Carlssons lön var 121.000 kronor i månaden, hennes statssekreterare lön är 91.800 kronor i månaden. Sedan januari i år betalas deras löner inte längre med biståndspengar.

S-ledaren Stefan Löfven reagerar starkt på uppgifterna.

– Jag tycker att det är helt fel. Bistånd ska gå till bistånd, främst fattigdomsbekämpning, och inte till statsrådslöner. Det säger sig självt, säger Löfven.

– Det finns internationella regler och de medger inte avdrag för den här typen av kostnader.

Reglerna Löfven hänvisar till ger till exempel möjlighet att låta vissa administrationskostnader eller kostnader för migration räknas av från biståndet.

Att statsrådets och statssekreterarens löner räknas inom biståndsramen strider inte mot den definition av bistånd som OECD:s biståndskommitté DAC slagit fast och Sverige ansluter sig till, anser utrikesminister Carl Bildt.

– Det handlar om en avräkning av administrationen och styrningen av biståndet. Det är rätt mycket – cirka 460 miljoner kronor – och sedan har Ekot valt att fokusera på personen Gunilla Carlsson.

Han påpekar att DAC hela tiden granskar det svenska biståndet och inte har haft något att invända.

En översyn visade dessutom häromåret att Sverige snarare räknar av mindre än vad andra länder gör, hävdar Bildt.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.