Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Minister oroas av ­skenande ohälsotal

Ulf Kristersson (M).
Ulf Kristersson (M). Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Ökad psykisk ohälsa och fler kvinnor som sjukskriver sig oroar socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M). Men han tycker inte att trendbrottet med fler och längre sjuskrivningsfall är något misslyckande för regeringen.

– I sig är det ingen dramatik att det ökat sedan 2010. Det är för tidigt att säga om det är en riktig trend, säger Ulf Kristersson till DN.

För hela landet ökade antalet sjukfall med 14 procent under 2011 jämfört med året innan. Samtidigt blir perioderna som man är sjukskriven längre, enligt Försäkringskassan. Men sedan 2003 handlar det fortfarande om en stor nedgång.

– 2003 var vi överens med Göran Persson om att det var minst dubbelt så många som var sjukskrivna som det borde. Nu är vi här. Vi kanske har nått botten

Ungefär 70 procent av ökningen i fjol förklaras av personer som utförsäkrats och nu kommit tillbaka till sjukförsäkringen.

– Det är en rätt så självklar sak. Vi har varit tydliga med att sjuk­försäkringen också ska kunna vara en omförsäkring (att en utförsäkrad blir sjukskriven igen, DN:s anmärkning), säger Ulf Kristersson.

Men de så kallade återvändarna till sjukförsäkringen är inte hela förklaringen. Mellan 2010 och 2011 har den psykiska ohälsan ökat.

– Till en del tror jag det handlar om arbetskraftsförskjutningar. Psykisk ohälsa i dag är ett viktigare hinder i många moderna yrken än vad det var förr i tiden. Jag tror att det är många klassiskt industriella jobb där man mådde dåligt då också, men det uppfattades inte lika mycket som ett arbetsproblem som det kan göra i moderna tjänstesektorer, säger Ulf Kristersson

Han är också bekymrad över att sjukskrivningarna bland kvinnor ökat snabbare än för män – något han ser som ett jämställdhetsproblem.

– Det antyder att det finns något i familjeansvar som gör att kvinnor är mer utsatta för sjukskrivning än vad män är. Det skulle jag vilja kalla ett klassiskt jämställdhetsproblem som ett klassiskt sjukskrivningsproblem, säger ministern.

Men blir man sjuk av det?

– Det blir mycket mer en dubbel arbetsbörda för kvinnor. Det finns inget fysiologiskt med barnafödande som förklarar det här.

Han vill inte göra någon prognos för vad den förändring av beskrivning av arbetsförmåga som riksdagen tvingat igenom får för effekt på sjukskrivningstalen när den genomförs den 1 juli.

– Jag vill inte tro något om detta. Det är en sak för Försäkrings­kassans normering och ytterst dom­stolarna hur man ska se på detta.

Bakgrund

Förra veckan kom Försäkringskassan med statistik som visar att sjukskrivningarna ökar igen för första gången sedan den senaste toppnivån 2002.

Mellan 2010 och 2011 var ökningen 14 procent. Dessutom blir sjukskrivningarna längre.

Enligt Försäkringskassan beror 70 procent av ökningen på så kallade återvändare, alltså utförsäkrade personer som kommer tillbaka till sjukförsäkringen. Resterande 30 procent beror till stor del på ökad psykisk ohälsa, framför allt bland kvinnor. DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.