Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Minister på DN Debatt: Staten bör ta större ansvar för gymnasieutbildningen

Anna Ekström (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister.
Anna Ekström (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister. Foto: Hampus Andersson

Regeringen är inne på att låta staten ta ett större ansvar för gymnasieskolan än vad fallet är i dag. Det budskapet går gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) ut med på måndagen i en artikel på DN Debatt.

Kursändringen motiverar ministern med att Sveriges kommuner ofta är ”för små för” för att klara av gymnasieutbildningen. Hon menar att det lett till att det i dag saknas en allsidigt inriktad utbildning i hela Sverige. Samtidigt störs Ekström av att det, som hon skriver, ”finns ett överutbud av populära program i starka marknadslägen”.

I fyra punkter redogör hon för bristerna som drabbar eleverna, och i förlängningen näringslivet och samhället i stort, när behovet av välutbildade medborgare inte kan tillfredsställas med dagens system. De sammantagna resurserna kan bättre svara upp mot behoven om politiken ser till att dessa fördelas jämnare både geografiskt och socialt, enligt Anna Ekström.

Läs hela debattartikeln: ”Staten behöver ta ett större ansvar för gymnasieskolan”

Problemen återfinns i utbudet av utbildning, där små kommuner inte kan matcha de större. Elever i de större kommunerna gynnas, eftersom skolorna där har ett större elevunderlag och erbjuder större bredd, menar ministern.

Vidare pekar hon på att resursutnyttjandet inte fungerar, vilket orsakats av ”den fria etableringsrätten för gymnasieskolor”.

Det Ekström kallar ”styrkedjan” är den tredje problematiska punkten: ”I teorin har hemkommunen det fulla planeringsansvaret för sina elevers gymnasieutbildning, men i praktiken är det marknaden som styr och huvuddelen av gymnasieskolans resurser skickas mellan kommuner och fristående skolor enligt fasta prislistor.”

Läs mer: Lärarbas: Gymnasieministerns förslag helt i rätt riktning 

S-ministerns fjärde punkt handlar om finansieringen av den svenska gymnasieutbildningen. Enligt henne tar den ”endast begränsad hänsyn till elevers olika behov och skolors varierande förutsättningar”.

En utredning är första steget för att komma till rätta med problemet, enligt Anna Ekström. I den ska ”styrningen av den gymnasiala utbildningen, inklusive vuxenutbildningen” ses över.

Ekström fortsätter och kommer då slutligen in på statens roll:

”Vi måste vända på varje sten för att höja kunskaperna, förbättra matchningen mot arbetsmarknaden och öka likvärdigheten. I det arbetet utesluter jag inte att staten behöver ta ett större ansvar för gymnasieskolan.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.