Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Ministern backar om studentbostäder

Stefan Attefall (KD).
Stefan Attefall (KD). Foto: Anders Wiklund
Efter kritik även från kristdemo­kratiska partivänner gör bostadsminister Stefan Attefall nu en halv pudel om studentbostäderna.

– Man ska självklart gå den utbildning man vill gå, säger han till DN.

Kritiken har varit hård efter en intervju i tidningen Metro i onsdags. Då gav Stefan Attefall det här rådet till blivande studenter:

– Bostadsmarknaden mås­te finnas med som variabel när man väljer utbildning och universitetsstad.

Han hotade också med att bostadsfrågan kan komma att påverka hur regeringen tilldelar studieplatser på landets lärosäten.

Kritiken var hård från student­organisationer och såväl den borgerliga ledningen som den rödgröna oppositionen i Stockholm där bristen på studentbostäder är akut den här hösten.

Även Kristdemokraterna i Stockholm sällade sig i går till kritikerna.

– Hans uttalande kan upplevas som mästrande. Det är inte en ministers uppgift att säga till studenter var de ska studera, säger Erik Slottner, förste vice KD-grupp­ledare i Stockholms stad.

Efter kritikstormen vill Stefan Attefall ”förtydliga” sitt råd till studenter som vill studera på orter där det är ont om bostäder.

– Man ska självklart gå den utbildning man vill gå. Sedan får man tyvärr lägga ned mycket energi för att hitta en bostad, säger han.

Var det en groda du sade tidigare i veckan?

– Jag tycker att jag var tydlig, men det är möjligt att man ska vara ännu tydligare för att inte skapa missförstånd.

Attefall skyller bristen på studentbostäder på att det byggts för få under de senaste 20 åren. Han anser att regeringen gör allt den kan för att öka antalet studentbostäder, men säger nej till kravet från Kristdemokraterna i Stockholm att sänka fastighetsskatten på studentbostäder.

– Byggarna vill inte ha fler subventioner, utan enklare regler. Här har kommunerna ett stort ansvar.

Fakta:Bristen värst i storstäderna

Bristen på studentbostäder är stor på flera håll i landet. Värst är situationen i Stockholm, Uppsala, Göteborg, Lund och Malmö.

De närmaste två åren växer ungdomskullarna som når studentåldern ytterligare.

Enligt regeringen byggs nu rekordmånga nya studentbostäder i landet, men det är långt ifrån tillräckligt för att alla som vill ska få en egen bostad.

DN

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.