Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Ministern: ”Facebook måste ta större ansvar”

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) är mycket kritisk till svenska Facebooks bristande hantering av högerpopulistiska och främlingsfientliga sidor med dold avsändare.

Efter DN:s avslöjande – att flera av sidorna kan kopplas till Sverigedemokraterna – tar han nu kontakt med företagets representanter.

– Det är väldigt tveksamt att Facebook accepterar den här typen av anonyma, propagandistiska sidor i valrörelsen.

VAL 2018

På söndagen kunde DN visa hur högerpopulistiska och främlingsfientliga sidor tagit över det politiska samtalet på Facebook. Sidor som ”Politiskt inkorrekt” och ”Sverige tillsammans” är i många fall större - sett till antalet interaktioner - än etablerade medier och vänsterorienterade sidor.

Genom datakörningar, källor och dokumentation kunde DN även avslöja att flera av sidorna har kopplingar till Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning.

Facebook har hittills svarat undvikande på frågor om vilket ansvar de har för de sidor med dold avsändare som finns på plattformen. Detta trots att företaget under slutet av augusti publicerade en debattartikel som utlovade större transparens.

Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) har läst DN:s granskning och säger att han är mycket förvånad över Facebooks bristande svar.

– Jag tycker själv att jag har fått ganska bra svar från dem tidigare, att de ska rensa bort falska och anonyma konton. Därför har jag också högre förväntningar på dem än att de ska ducka och bara tycka att det här är någonting som inte går att göra något åt, säger han till DN.

Linus Larsson: Skulle Facebook våga se sin roll i blodiga våldsdåd?

Enligt Peter Eriksson har Facebook börjat ta ett större ansvar för innehåll på plattformen. Han anser dock att företaget fortfarande har mycket att göra.

– Det är alldeles uppenbart att de kan se till att det ställs krav på användarna och de som lägger upp sidor. Det ska synas vem som ligger bakom. Det är ett krav man måste kunna ha.

Efter DN:s granskning kommer Peter Eriksson nu att ta kontakt med Facebook.
– Det är väldigt tveksamt att de accepterar den här typen av anonyma, propagandistiska sidor i valrörelsen. Jag tycker att Facebook själva borde ha ett intresse av att göra en skillnad här.

Peter Eriksson är också kritisk mot Sverigedemokraterna, som han menar bör ta ett större ansvar över hur de kommunicerar på sociala medier.

– Sverigedemokraterna tar inget ansvar. De vill gärna gömma sig bakom anonyma sidor för att ge sken av att detta är en väldigt bred rörelse med olika inriktningar. När det egentligen är partipropaganda rakt igenom.

Peter Eriksson tycker att det alltid ska framgå vilket parti eller vilken organisation som står bakom ett budskap.

– Det är ju ett minst sagt ett renlighetskrav att partierna faktiskt inte försöker lura människor. Och vilseleder dem, får dem att tro att det är andra som står bakom budskapen.

Läs mer: Facebook duckar för frågor om högerpopulistiska sidorna

Bakgrund

På söndagen kunde DN i visa hur högerpopulistiska och främlingsfientliga sidor tagit över det politiska samtalet på Facebook. 

Sidor som ”Politiskt inkorrekt” och ”Sverige tillsammans” är i många fall större - sett till antalet interaktioner - än etablerade medier och vänsterorienterade sidor.

DN kunde genom datakörningar, källor och dokumentation visa att flera av sidorna har kopplingar in till Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.