Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Ministerns varning: Vi riskerar gå tillbaka 20 år i tiden

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Foto: Claudio Bresciani/TT

Europa riskerar att gå 20 år tillbaka i tiden. Det varnar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson för vid ett EU-möte i Bryssel. ”Läget är ju väldigt dramatiskt för EU”, säger Johansson.

I dag torsdag möts EU:s justitie- och inrikesministrar samt kollegor från Serbien, Makedonien och Turkiet i Bryssel för att diskutera hur man ska göra för att få kontroll på flyktingsituationen. Bland annat ska samarbetet med Turkiet och kontrollerna vid EU:s yttre gräns avhandlas

Från Sverige deltar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S). ”Sverige fortsätter att driva på för bättre kontroller vid den yttre gränsen och obligatorisk användning av den biometriska datan i passen”, kommenterar Ygeman mötet på regeringens hemsida.

Morgan Johansson skickar en tydlig varning till de länder som är fortsatt emot en gemensam omfördelning.

– Vi riskerar att gå tillbaka 20 år i tiden, innan Schengen fanns. Om man inte hittar de gemensamma lösningarna här riskerar det att undergräva hela Schengen-systemet och då kommer det att kosta oerhört mycket, inte minst ekonomiskt. Och det kommer också ytterst att drabba de länder som nu motsätter sig – det bör de nog inse, säger Morgan Johansson.

Johansson beskriver läget som ”väldigt dramatiskt”.

– Det blir så här när man inte lyckas enas om gemensamma lösningar, konstaterar han på väg in till mötet.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras har varnat för att han inte tänker gå med på EU-överenskommelser om flyktingfrågan såvida inte ansvaret och bördan delas rättvist mellan medlemsstaterna – orsaken till ilskan är gränsrestriktioner längs flyktingvägen från Grekland och norröver som lett till att många fastnat i Grekland.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.