Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 13:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ministrarnas-besked-socialtjansten-kan-omhanderta-barn-till-is-atervandare/

Politik

Ministrarnas besked: Socialtjänsten kan omhänderta barn till IS-återvändare

Morgan Johansson. Foto: Erik Simander/TT

Barn till IS-anhängare kan omhändertas av socialtjänsten om de befinner sig i Sverige, skriver inrikesminister Mikael Damberg (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) på DN Debatt. Enligt ministrarna finns det stöd i LVU för kommunerna att agera om återvändande barn far illa.

Rätta artikel

DN Debatt ger Mikael Damberg och Morgan Johansson besked om hur regeringen vill att barnen till de svenskar som är en del terrorsekten IS ska tas omhand. 

”Det har funnits osäkerhet kring vad kommuner och socialtjänster har för möjligheter och skyldigheter att värna de barn som återvänder till Sverige. Inom regeringskansliet har det därför gjorts en rättslig analys av Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Bedömningen är att LVU ger stöd för beslut att omhänderta barn till IS-återvändare som befinner sig i en svensk kommun”, skriver ministrarna.

Mikael Damberg. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen har undersökt om lagen omfattade skäl som kunde kopplas till hur vårdnadshavare har agerat inom terrorsekten IS, som planering, radikalisering och annan verksamhet, i närheten av barn.

– I vår analys av LVU finner vi att det finns stöd för att omhänderta barn till IS-återvändare mot föräldrarnas vilja om de far illa, säger Mikael Damberg. 

Enligt Damberg och Johansson måste varje fall behandlas individuellt, då barnens situation är olika.   

”Inget barn ska straffas för sina föräldrars brott. Det ska inte råda något tvivel om att regeringen gör vad vi kan för dessa barn och om möjligt ska de föras hem”, heter det i debattartikeln. 

I de flesta fall befinner sig barnen i läger i norra Syrien under svåra förhållanden. Hur barnen ska föras från Syrien till Sverige går ministrarna inte in på. Inte heller hur många barn det kan röra sig om.

- Det blir en konsulär fråga, dels har UD redan i dag kontakt med anhöriga eller familjer som har barn i de här lägren där den humanitära situationen är väldigt allvarlig. Om barn kommer till svenska beskickningar finns det en beredskap att pröva varje fall individuellt. Vi gör vad vi kan för att stötta de här barnen och om möjligt också föras hem, säger Damberg. 

Samtidigt säger ministern att det kan vara juridiskt svårt att fastställa vilka de här barnen är och vilken relation de har till Sverige.

– En del av barnen är födda i regionen och då finns ingen dokumentation och det är en av utmaningarna rättsligt om vilka de här barnen är och vilken relation de har till Sverige.

Regeringen räknar med att ett antal IS-sympatisörer kommer att återvända till Sverige. I de fall där det finns misstankar om brott kan de gripas direkt vid hemkomsten. Genom ett samarbete mellan Säkerhetspolisen och Migrationsverket har regeringen identifierat ett 20-tal personer som rest till konflikten i Syrien och Irak och som inte har rätt att komma tillbaka till Sverige.

”Dessa personer har laga kraft vunna avvisnings- eller utvisningsbeslut, de har haft tidsbegränsade uppehållstillstånd som löpt ut, eller så har deras uppehållstillstånd återkallats på grund av upphörd bosättning”, skriver inrikesministern och justitieministern.

Läs mer:

Svenska barnen utmärglade i lägret med IS-fångar

Norges statsminister öppnar för att hämta hem barn från Syrien

Skråmos barn ett steg närmare Sverige – kan få lämna flyktingläger