Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Missbrukande SD-ledamot tillbaka i riksdagen

”Jag har missbrukat både lugnande medel och alkohol.” Det berättar William Petzäll, Sverigedemokraternas yngsta riksdagsledamot, för DN.se. På tisdagen kom han tillbaka till riksdagen efter en månad på behandlingshem.

– Det är nervöst att vara tillbaka. Mitt förtroende är verkligen sargat. Men jag hoppas att folk kan ge mig en ny chans.

Han säger att han hört att vissa personer i partiet tycker att han borde lämna sin riksdagsplats.

– Det gör jag om jag får ett återfall. Men jag har fått mycket stöd och vill få en andra chans.

Den 22-årige Petzäll berättar om ett missbruk av både lugnande medel och alkohol som han menar är förklaringen till att han hamnade i polisens fyllecell i början av februari.

– Det var fruktansvärt. Jag har aldrig haft så mycket ångest i hela mitt liv.

Natten i fyllecell i Trelleborg, där han hämtades av polis i en lägenhet han har tillsammans med sin flickvän, orsakades enligt Petzäll av att han drack för mycket alkohol med medicin i kroppen. 

– Det är inte ofta jag dricker alkohol, men mitt problem har varit att jag haft svårt att kontrollera mängden när jag dricker. Jag har inte haft någon egentlig spärr.

Förra våren skrev en läkare ut lugnande medicin av sedan han drabbats av återkommande panikångest efter att han hotats av en knivbeväpnad man på ett tåg i Skåne. Under valrörelsen började han ta tabletterna flera gånger om dagen.

– Jag inser nu i efterhand att det blev ett beroende.

Han säger sig nu ha börjat ett liv utan droger. För att minska sin arbetsbelastning hoppar han av som ordförande i ungdomsförbundet SDU. Därmed lämnar han också partistyrelsen.

Det har inom Sverigedemokraterna funnits en oro för att partiet skulle drabbas av liknande skandaler som bidrog till Ny demokratis fall under partiets tid i riksdagen 1991–94. William Petzälls natt i fyllecell är den värsta krisen hittills för riksdagsgruppen med 20 ledamöter.

– Jag har tänkt mycket på det. Det har inte känts bra.

Petzäll har tidigare beskrivits som en tänkbar framtida efterträdare till partiledaren Jimmie Åkesson. Nu fokuserar han enbart på att klara sitt riksdagsuppdrag.

Under den närmaste tiden fortsätter behandlingen mot sitt drogmissbruk med regelbundna besök på behandlingshemmet.

Under Petzälls sjukskrivning har inte Sverigedemokraterna haft någon ersättare eftersom hans sjukskrivning varit kortare än en månad. Under den tiden har avståndet mellan den samlade oppositionen i riksdagen – de rödgröna och SD – krympt från tre till två röster.

Från och med nu har oppositionen åter tre röster mer än de fyra regeringspartierna tillsammans.

På onsdagen äger en votering rum om ett förslag från de rödgröna och SD att tvinga regeringen att starta en stor utredning om de senaste årens förändringar inom skolan. Då är William Petzäll åter på plats i riksdagens kammare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.