Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Mitterrands son vill in i riksdagen

François Mitterrand, den förre franske presidenten, var socialist. Nu siktar hans svenske son Hravn Forsne på att komma in i riksdagen för Moderaterna.
”Jag vill bli bedömd för vem jag är, inte för vem som var min far”, säger 25-åringen till tidningen Kungsbacka-Nytt.

Hravn Forsne står på femte plats på Moderaternas riksdagslista i Kungsbacka. Det finns möjligheter att han kommer in i riksdagen efter valet.

Som politiker har han gott påbrå. För Kungsbacka-Nytt bekräftar Forsne att hans far var tidigare president i Frankrike.

– Men okej, så är det. François Mitterrand var min pappa, säger Forsne.

Mamma heter Chris Forsne och är journalist. I en stor intervju i Aftonbladet för två år sedan bekräftade hon sitt långa förhållande med François Mitterrand, men ville då inte prata om vem som var far till det barn som hon födde 1988.

– Jag är villig att prata om min relation till François Mitterrand. Jag blandar inte in andra personer som står mig nära, sade Chris Forsne till Aftonbladet.

Nu väljer Hravn Forsne att berätta. Han förklarar att han träffade sin pappa fem, sex gånger under tiden som han och mamman bodde i Frankrike och att han var sju år gammal då pappan avled i cancer.

Hravn Forsne säger att fadern inte påverkat honom politiskt.

– Om man ska göra en familjekoppling så har politiska diskussioner med min mor varit grunden för det, säger Hravn Forsne till tidningen.

Forsne är bosatt i Kullavik i Kungsbacka kommun och har under flera år varit aktiv inom Moderaterna och dess ungdomsförbund. Han sitter som ersättare i nämnden för förskola och grundskola.

På sin hemsida säger Forsne att han vill arbeta hårdast för dem som har det svårast.

”I dag är det våra unga och våra pensionärer”, skriver Forsne.

DN har sökt Hravn Forsne för en kommentar, men han låter hälsa att han inte vill uttala sig.

– Jag pratar med lokala medier, inte med riksmedier.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.