Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Moderat kallade Annika Strandhäll för ”hora” i direktsänd tv

00:47. Delmon Haffo kallade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för ”hora”.

Den moderate politikern Delmon Haffo kallade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för ”hora” i en direktsänd webb-tv-sändning på torsdagen. Filmen plockades snabbt bort från Youtube, men bandades av Socialdemokraterna.

Efter att filmen offentliggjorts fick Delmon Haffo sparken med omedelbar verkan.

Strax efter lunchtid på torsdagen satte Moderaterna igång en direktsändning på Youtube. Av bilderna att döma är personerna inte medvetna om att de medverkar i en sändning som kan ses av allmänheten.

Delmon Haffo, som arbetade som digital kommunikatör på partikansliet, ombeds av en medarbetare att ta mikrofonen och ställa sig framför kameran.

Då kommenterar han bland annat ett infekterat bråk som uppstod på mikrobloggen Twitter efter det amerikanska presidentvalet. Då hade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, apropå att en skribent efter Donald Trumps valseger, ifrågasatt mäns rösträtt i USA.

”Har också tänkt den tanken ska erkännas”, svarade Annika Strandhäll på Facebook. Apropå den kommentaren säger Delmon Haffo, som tidigare riktat hård kritik mot Strandhäll, i direktsändningen:

– Annika Strandhäll, det var inte okej att skämta om mäns rösträtt. Dra åt helvete, din hora!

Läs mer: Ewa Stenberg: Nu har M skrikit upp tonläget i politikdebatten till Trumpnivå

Moderatledaren Anna Kinberg Batra tar avstånd ifrån sin medarbetare när DN träffar henne efter statsministerns frågestund i riksdagen på torsdagseftermiddagen.

– Det är helt oacceptabelt och det tar jag kraftigt avstånd ifrån, säger hon.

Hur kan det komma sig att er sociala medierredaktör uttrycker sig på det här sättet?

– Det vill jag inte spekulera i men det får inte förekomma och det här kommer att få konsekvenser.

Vilka?

– Det kommer jag att ta med hans närmaste chef.

Vi hör också på filmen hur hans medarbetare skrattar åt det här. Vad tycker du om det?

– Det är inte roligt. Det här ska inte förekomma hos oss.

Vad är ditt ansvar för hur dina medarbetare uttrycker sig i sociala medier?

– Egentligen är det ganska enkelt. Man får kritisera sina motståndare för politik som är fel eller när ministrar gör fel men man får aldrig vara plump mot andra personer eller göra övertramp – oavsett parti eller oavsett vem som gör det. Det förekommer för mycket nu, tycker jag.

Har du gjort något för att stävja det här?

– Jag försöker själv agera så att jag skiljer på sak och person. Jag kan vara väldigt arg på Jonas Sjöstedt, Jimmie Åkesson eller Stefan Löfven. Men då ska det handla om politiken de för och politiken de står för. Man ska behandla varandra med respekt som personer i riksdagen, tycker jag.

Vad händer nu?

– Det här kommer att få konsekvenser. Det kommer jag att ta med närmast ansvarige chefen.

DN söker Delmon Haffo, som också är vice gruppledare och ordförande för Moderaterna i Salems kommun.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll skriver på Facebook:

”Vi måste ha en god samtalston. Vi har alla ett ansvar för vilken nivå vi sätter. Det här är ett språk vi inte accepterar i klassrum, då kan vi inte heller acceptera det i politiken.Vi politiker vill många gånger vara förebilder för de unga människor som ofta är de mest aktiva på sociala medier. Vi måste alla ställa oss frågan vilken bild de ska ha av vuxna i politiken.”

Till DN säger hon att det är ”tråkigt och oväntat” att bli kallad hora av en tjänsteman i ett av Sveriges största partier.

– Jag förväntar mig att vi som vill representera seriösa politiska partier också försöker bidra till en anständig samtalston, säger Annika Strandhäll.

På torsdagseftermiddagen meddelade Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé att Delmon Haffo får sparken.

Läs mer: Moderaten Delmon Haffo får sparken 

Fakta.Delmon Haffo

  Delmon Haffo har fått sparken från sitt jobb som digital kommunikatör hos Moderaterna och lämnat sina andra politiska uppdrag:

  • Kommunpolitiker sedan 2010 och vice gruppledare för Moderaterna i Salem. Ledamot i Kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, kommunstyrelsens arbetsutskott samt barn- och utbildningsnämnden.
  • Ledamot i Stockholms läns landstingsfullmäktige sedan 2014. Sitter i landstingets Innovationsberedning samt Sjukvårdsberedningen för Folkhälsa och Psykiatri.
  • Ordförande för Moderaterna i Salem.
  • Första vice distriktsordförande Moderata Ungdomsförbundet i Stockholm stad och län.

  Källa: Delmonhaffo.se

  Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.